Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Jeg kommer ikke til at slukke for Radio4 Morgen. Dertil er det for kedeligt og ufarligt

Radio4’s morgenflade fra seks til ni mandag til fredag er hyggeligt, ufarligt og til tider kedeligt. Det er ikke banebrydende, nytænkende radio, men det behøver det måske heller ikke at være
Morgenværterne på Radio4 er friske og venlige og forsøger tydeligvis at sende det gode humør hjem i folks soveværelser eller køkkener fra morgenstunden. Ikke altid vellykket, for eksempel da den ene vært mandag morgen spørger sin medvært: »Det er den 11/11. Hvem har fødselsdag i dag?« Hvorefter han selv svarer: »Det har bageren.«

Morgenværterne på Radio4 er friske og venlige og forsøger tydeligvis at sende det gode humør hjem i folks soveværelser eller køkkener fra morgenstunden. Ikke altid vellykket, for eksempel da den ene vært mandag morgen spørger sin medvært: »Det er den 11/11. Hvem har fødselsdag i dag?« Hvorefter han selv svarer: »Det har bageren.«

Ernst van Norde

Kultur
19. november 2019

Når mit vækkeur ringer om morgenen, tænder jeg som det første for min radio.

Engang hørte jeg altid P1 Morgen, men oplevede ofte, at det var så søvndyssende, at jeg faldt i søvn igen. Så skiftede jeg over til Radio24syv Morgen. Det var helt klart bedre, selv om der nogle gange gik så meget blodhund i den, at jeg måtte hoppe over på P4. 

Nu er der så kommet en ny mulighed i radiolandskabet. De seneste dage har jeg tændt for Radio4 Morgen. 

Jeg er indlandsjournalist på Information, men har i to måneder op til lukningen af Radio24syv arbejdet som reporter på Radio24syv Morgen, der som bekendt blev lukket ned, fordi de ikke ville flytte vest for Storebælt. 

Det giver min lytning nogle særlige forudsætninger. Som journalist har jeg brug for at blive klædt på til arbejdsdagen og håber, at jeg opdager nye historier, som jeg ikke har hørt om i TV Avisen eller læst på Ritzaus telegramrulle.

Og når det kommer til at føre lytterne igennem væsentlige og vedkommende nyhedshistorier er Radio4 Morgen fint med. 

Fredag morgen tænder jeg for radioen til en historie om, at fiskeriminister Mogens Jensen er blevet kaldt i samråd, fordi lokale fiskere er bekymrede for hollandske bundtrawlere, som de mener ødelægger havbunden og forvrænger konkurrencen.

Herefter får vi at vide, at de danske dialekter er ved at uddø, og senere laver de en historisk gennemgang af udbryderpartier i anledning af, at det nye parti Fremad er blevet stiftet.

Der er også en hel radioføljeton om timerne op til Murens fald. Den er fortalt meget kedeligt, og jeg zoomer ud, mens jeg står i badet. Endelig fortæller de, at kommuner mangler brandsikkerhed og ikke har reageret efter flere dødsbrande på plejehjem.

Det er indtil videre ikke på morgenfladen, at jeg oplever, at Radio4 kommer tættere på folk i Jylland. Altså selv om deres studie ligger i Aarhus.

De har en politiker igennem fra et studie i Studiestræde i indre København og ringer til en fisker fra Vestjylland over en telefonforbindelse, som ender med at blive afbrudt på grund af dårlig forbindelse. De har også et interview med en forsker fra Aarhus Universitet, som fortæller om en ny undersøgelse af radon i husene. Han er med på en telefon.

Til gengæld tager en reporter mandag morgen lytterne med til den jødiske gravplads i Randers, efter at over 80 gravsten er blevet udsat for hærværk på årsdagen for Krystalnatten. Her opstår et fint øjeblik i mødet med nogle pårørende.

Kritisk mislykket

Journalistik og radio handler selvfølgelig om andet end indhold: Det handler også om, hvordan det er udført. Her er Radio4 ikke nogen stor provokatør eller nytænker.

Morgenværterne er friske og venlige og forsøger tydeligvis at sende det gode humør hjem i folks soveværelser eller køkkener fra morgenstunden. Ikke altid vellykket, for eksempel da den ene vært mandag morgen spørger sin medvært. »Det er den 11/11. Hvem har fødselsdag i dag,« hvorefter han selv svarer: »Det har bageren.«

Radio4 blev forud for første sendedag kritiseret for at sige, at de ikke ville bringe folk på glatis. Men de har faktisk gjort forsøget et par gange, mens jeg har lyttet med. Desværre har det ikke været særligt vellykket.

Som for eksempel da de har fiskeriordfører for Dansk Folkeparti, Rene Christensen, igennem på baggrund af sagen om de hollandske bundtrawlere. Det er tydeligt, at interviewet er tilrettelagt sådan, at værterne skal være kritiske over for, at DF allerede én gang har kaldt fiskeriministeren i samråd om dette emne. »Så hvorfor bruge tid på at gøre det igen?«

Her viser det sig til værtens uheld, at det første samråd blev aflyst, og at der altså ikke har været et. Det er en ærgerlig researchfejl, og værten må skifte retning for interviewet.

Det gør interviewet ufokuseret. Desværre kendetegner det også nogle af de andre interview med politikere, som jeg har lyttet til. 

Mandag morgen er retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus, med. Han skal kommentere på, at der er kommet en syrienkriger til Danmark fra Tyrkiet. Her er der tydeligvis ikke en vinkel for interviewet. De indleder med at spørge ham, hvordan det kan være skidt, at han er kommet til Danmark, »når tingene er gået efter lovens bogstav«. Jeppe Bruus svarer, at det er skidt, fordi han og andre er draget i krig for at forsvare en terrorstat.

»Vi har ikke en ambition om, at de skal gå på gader og stræder i Danmark.«

Herefter spørger værten, om det var en fejl at begære ham udleveret i første omgang, hvorfor de ikke bare afviste ham ved grænsen, og hvilket ansvar den tidligere regering har for, at det er kommet hertil. Det bliver lidt en sludder for en sladder, og jeg mister tråden. 

Det er ærgerligt, for der havde ligget et godt, kritisk radiointerview med regeringspartiet om det kontroversielle i, at de ikke vil tage ansvar for deres egne, kriminelle statsborgere – hvilket i øvrigt er i strid med internationale retsprincipper.

For hyggeligt

Det er næsten unfair at sammenligne den gamle morgenflade på Radio24syv med Radio4, før sidstnævnte er kommet ordentligt i gang og har fundet sin identitet. Men allerede nu synes jeg godt, at jeg kan sige en enkelt ting om det.

Der har været fantastiske radioøjeblikke på Radio24syv, som jeg aldrig glemmer. Gode, kritiske interview, som jeg kommer til at savne, og egne historier, som man ikke hørte nogen andre steder. Men der har også været pinlige eller over stregen-øjeblikke – til tider i en sådan grad, at jeg har måttet slukke for lyden eller tune over på P1.

På trods af researchsvipsere, begynderfejl og dårlige lydniveauer på Radio4, så tror jeg ikke, at jeg lige så ofte kommer til at slukke for lyden på den nye kanal, når jeg lytter med fra morgenstunden.

For dertil er det simpelthen for hyggeligt og ufarligt.

Serie

Hørt på Radio4

Den 1. november blev Radio24syv erstattet af Radio4. I de næste otte år skal Rdaio4 lave landsdækkende radio fra redaktionen i Aarhus. Vi lytter med og rapporterer om de forskellige førstehåndsindtryk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Jeg hørte 24/7 da den eksisterede. Næsten hver dag. Nu hører jeg Radio4. Hver dag. De gør det glimrende. Afvekslende, god research og med overraskende mange indslag fra den region i DK som Laura Friis Wang elsker: Hovedstaden. Men Radio4 er ikke selvfed. Ikke endnu i al fald. Som 24/7 var. Det er en befrielse. Derfor ingen dag uden Radio4.

Dorte Sørensen

Så passer forudsigelserne med, at Radio4 ville være en større konkurent til P4 end til P1.

Dorte Sørensen

PS: Men mon det var det Per Stig Møller ønskede, da han tog en kanal fra DR og gav til det Berlingskehus fulgt licens betalt.

Hvis radio 24/7 var selv fed så havde de da noget at have det i.
Tænk sig radio uden evigheds loop.
Bortset måske fra Rusdis evigheds roulette.

Søren Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Skulle vi give dem en chance og se tiden lidt an? De har indtil nu kun haft ganske kort tid.

Kristian Jensen

Jeg ville heller ikke afvise Radio4 bare fordi de ikke er 24/7, så jeg har tændt for dem i bilen på vej til og fra arbejde. Jeg savner jo en taleradio, men den her virker lidt tandløs. Hvorfor udfordrer de ikke politikerne? Hvorfor stiller de ikke politiker til regnskab? Hvordan vil radio4 holde sig relevant uden nerve?

Det kan godt være at man ikke kæfter op, hvis man er den nye dreng i klassen, men man skal vel heller ikke sætte sig lige foran lærerens skrivebord, som en anden duks. Så holder man ikke længe. Man må håbe Radio4 kommer i arbejdstøjet og går vore folkevalgte på lidt klingen i fremtiden. Lige nu kommer de lige så velfriserede ud af studiet som de kom ind, ikke engang en let brise har Radio4 ladet slippe ind. Det bliver kedeligt. Ansæt nu nogle journalister eller bare en eller anden med en menig eller en personlighed.

Dorte Sørensen

Kristian Jensen - du behøver ikke savne en taleradio. DR har P1, der har et ret alsidig program og også med kritiske spørgsmål., osv.
En ting jeg godt kunne undvære er, at de nu er begyndt at tale megen om fodboldt mv.