Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På Radio4 sker det sære: Værten tager lytteren alvorligt. Fordi det har lytteren fortjent

Radio4 har allerede vist, at de giver ætertid til anderledes stemmer. Det kan noget. Og så er der en hel masse, som det ikke kan
Radio4 har lovet os og DF, at lytteren vil komme til orde.

Radio4 har lovet os og DF, at lytteren vil komme til orde.

Flemming Krogh

Kultur
11. november 2019

Formiddagsprogrammet Ring til Due er det mindst 90’er-ironiske, jeg nogensinde har lyttet til. Programmet, der går ud på, at lytterne kan ringe til Due, Camilla Due Frederiksen (Ring/Due = Ringdue), havde onsdag i denne uge dedikeret programmet til en kurrende snak om ligestilling.

En ny undersøgelse mente at kunne vise, at en hel masse danskere mente, at ligestillingen var gået for langt, så Due havde samlet et lytterpanel bestående af to jyske kvinder med forskellig alder i studiet og holdt telefonerne åbne.

Det sidste benyttede en flink læser sig af. Han ville bare gerne spørge, hvad der var blevet af ligestillingen i forhold til boligindretning. For som han konstaterede aldeles uagressivt og sandsynligvis med rette:

»Kvinder vil helst ikke have store højttalere ved fjernsynet.«

Der nikkes

Det kunne jo have været det perfekte oplæg til et finurligt Radio24syv-øjeblik, hvis en hovedtelefonbeklædt værdikriger havde sendt spørgsmålet videre til for eksempel lederen af Dannerhuset i en spændende leg med grænsen mellem journalistik og satire. Eller på P3, hvor det kunne have været »en årnli’ syg griner« (med potentiale som viral video).

Men hos Due sker det sære: Værten tager lytteren alvorligt. Fordi det har lytteren fortjent. Og lader den videre diskussion skifte i indretningsretning – hvilket i bisætning ikke var det store tab, da den strukturelle diskussion om den kønnede slagside i befolkningens pensionsopsparing alligevel aldrig for alvor havde fået luft under vingerne.

»Der nikkes her i studiet,« sagde Due og gav ordet til et af medlemmerne i lytterpanelet, der mente at have observeret samme interiortendens.

Lytteren

Det er ikke moderne at stille lytteren igennem i dansk taleradio. Formiddagsfladen på P1 er blevet stort set lytterfri, og på 24syv blev konceptet med at basere hele udsendelser på lytteropkald forvist til natten. Men Radio4 har lovet os og DF, at andre vil komme til orde herunder lytteren.

Bliver det til interessant radio hos Due? Ikke umiddelbart. Men det er et sympatisk møde med andre mennesker, som skaber et rum, der måske i fremtiden kan skabe noget interessant radio. Og hverken dyr eller mennesker kom til skade under optagelserne. Det tror jeg faktisk, at der er et marked for. En onsdag formiddag på FM-båndet et sted i Danmark.

Unge med hjerner

Oprigtigt interessant blev det til gengæld i programmet Den næste generation. Her satte værten, den 21-årige debattør Jens Philip Yazdani, en virkelig god ramme for en samtale om et af vores fællesskabs mest presserende problemer, nemlig unges elendige trivsel.

Og igen var der inviteret anderledes gæster. Med i studiet var to unge ungdomspolitisk aktive mennesker. Her deltog de unge ikke som erfaringskilder – dem, der leverer de flossede følelser, som de voksne så skal kloge sig på.

I Den næste generation er de unge eksperterne, og det skabte en af de mere interessante debatter om emnet, som jeg har hørt, blandt andet fordi de holdt fast i, at det ikke er de nemme svar, som vi voksne med vores blødende hjerter insisterende håber på. Fordi det kraftedeme bare ikke er til at holde ud, at vores børn skærer i sig selv. 

Godt med afstand? 

Ifølge hjemmesiden vil Jens Philip Yazdani arbejde på »at skabe et bedre liv for den næste generation« og vil hver uge »drage magthaverne til ansvar.« Han starter således programmet med at beklage, at undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil desværre ikke kunne komme i studiet. Det begræder jeg ikke det mindste. Hendes fravær gav plads. Og så kan hun jo bare lytte med. 

Da de tre takkede af, lød de oprigtigt lettede over, at det var gået så godt, og trængte til en fadøl ved åen. Taknemmelig var jeg også. For en time i deres selskab gav håbet om, at vi måske kan få øjeblikke af anderledes erkendelser ud af, at studiet ligger for langt væk fra de voksne og andre magthavere. 

Note: At denne artikel er påfaldende fri for navne og titler på de medvirkende skyldes, at radioen endnu ikke har det tekniske setup, der gør det muligt at genhøre udsendelserne.

Præcisering: I den oprindelige version af denne artikel gav vi indtryk af, at Radio24syv slet ikke stiller om til lyttere i dagtimerne på grund af formuleringen: »Formiddagsfladen på P1 er blevet stort set lytterfri, og på 24syv blev de forvist til natten.« Vi har nu ændret til » ...og på 24syv blev konceptet med at basere hele udsendelser på lytteropkald forvist til natten.«

Serie

Hørt på Radio4

Den 1. november blev Radio24syv erstattet af Radio4. I de næste otte år skal Rdaio4 lave landsdækkende radio fra redaktionen i Aarhus. Vi lytter med og rapporterer om de forskellige førstehåndsindtryk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så var der endelig en, der hørte det samme som mig i Yazdanis udsendelse, det var rart. Man kan genhøre den og mange andre udsendelser nu fra det, de kalder podcastsiden ud for hvert program.

jens christian jacobsen, ingemaje lange og Søren Kramer anbefalede denne kommentar

Den værste form for taleradio, er taleradio, hvor lytterne taler med.

"en time i deres selskab gav håbet om, at vi måske kan få øjeblikke af anderledes erkendelser ud af, at studiet ligger for langt væk fra de voksne"

At P1 ikke længere lukker lyttere igennem skyldes vel, at flertallet af udsendelserne produceres uden for radiohuset af private producenter, som betales for at levere "tæt" stof?

Michael Nielsen

Radio 247 var en pose blandede bolcher nogle programmer var frygtelige men så kunne man jo bare slukke, med radio4 er vi tilbage i kravlegården.

Bo Kelting, Marie Jensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Hvis jeg lytter til en radio er det som regel 24/7. Bevares bruger stadig P1 om morgenen, men DR er i den grad faldet af på det, så slukker faktisk for min radio i dag

Det er sgu da en relevant konstatering, at lytteren også (ligesom læserne hos Information og lyttere og seere hos DR) hos 24syv var reduceret til forbrugere, men at man forhåbentlig på Radio4 kan finde en anden mere inkluderende medieform.

Thomas Christensen

Der var ofte lyttere igennem på 24syv. At sige andet er decideret løgn. Den anmeldelse virker nærmest som bestilt arbejde.

Bo Kelting, Lillian Larsen, Kim Houmøller og Marie Jensen anbefalede denne kommentar