Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Radio4 vil gerne hjælpe os med cirka alting

Den konstruktive og opbyggelige tilgang, der går igen i mange af Radio4’s programmer, viser, at kanalen har valgt at gå den modsatte vej af den kanal, de afløser på FM-båndet
Radio4's så klare valg om at være opbyggelig og konstruktiv, er det diametralt modsatte af den bidske og ofte sarkastiske radiostation Radio24syv, som Radio4 afløser.

Radio4's så klare valg om at være opbyggelig og konstruktiv, er det diametralt modsatte af den bidske og ofte sarkastiske radiostation Radio24syv, som Radio4 afløser.

Flemming Krogh

Kultur
6. november 2019

Det er en usædvanligt hjælpsom radiokanal, der den sidste lille uge har stillet sig til tjeneste på FM-båndet. Knap halvdelen af alle Radio4’s magasinprogrammer handler helt eller delvist om at løse problemer og hjælpe nogen med noget.

Samtaleprogrammet Jeg plejede at tro på for evigt vil stille og roligt prøve at gøre livet nemmere at leve og tale om ved at nedbryde tabuer om død, sorg og savn. Du er ikke alene skal eksempelvis modvirke ensomhed hos enlige, mens erhvervsmagasinet Fremtidens forretning fokuserer på bæredygtighed.

Værten i Verdens lykkeligste arbejdsmarked er en tillidsrepræsentant med planer om optimering af samfundet som sådan, og i Lobbyland skal værterne formidle EU-stof ved at se på, hvordan Danmark kan få mere ud af medlemskabet. Reportageserien Lykkevejen handler (ligesom en halv snes tv-programmer) om en, der godt vil have det bedre med sig selv og finde en kæreste. Og i Comedy Kontoret kan man guddødeme få tips og tricks til at være sjov.

Så meget hjælp at hente!

Og så klart et valg om at være opbyggelig og konstruktiv, det vil sige det diametralt modsatte af den bidske og ofte sarkastiske radiostation, som Radio4 afløser. At dedikere programmer til så svære emner som død og EU giver i øvrigt ekstrapoint. Til gengæld må nogen godt snart hjælpe kanalen med at gøre programmerne tilgængelige på hjemmesiden og som podcast.

Unødvendig belæring

Det eneste, man indtil videre kan høre på hjemmesiden, er highlights fra Talentlab, som er en aftenflade fyldt ud med alle mulige podcasts, som folk generøst stiller gratis til rådighed til gengæld for sparring og eksponering.

Som udgangspunkt er det irriterende, at Radio4 fremstiller det at benytte sig af folks gratis arbejdskraft som at gøre dem en tjeneste. Når det er sagt, tror jeg faktisk godt, at den aftenflade kan ende med at være til glæde og gavn for lyttere, der gerne vil vide, hvad der findes derude af uafhængige podcasts, men ikke selv orker at lede.

For eksempel ville jeg gerne høre mere af digteren Bo C. Plantins fiktionspodcast Ødemarken kalder, som jeg desværre ikke har kunnet finde nogen steder, og som der kun lige spilles en bid af i det sammenklip, der kan høres på hjemmesiden.

Det er en fiktiv nyhedsudsendelse, der i stil med den amerikanske podcast Welcome to Night Vale fortæller om et lokalsamfund, hvori mystiske ting sker. Svævende sorte figurer, der ikke kan lide at blive kontaktet af mennesker, lader til at være et genkommende problem i det miljø, Bo C. Plantins podcast skildrer.

I det sammenklip, jeg har hørt, bliver podcasten præsenteret af en vært, der også påtager sig at forklare, hvad det er, man hører, og hvilke kvaliteter det har. Mens det givetvis er nyttigt at præsentere, hvad det er, man hører uddrag fra, er udpegningen af klippenes specifikke kvaliteter både unødvendig og belærende at høre på.

Når værten eksempelvis siger om introen til en podcast om ledelse, at »Jakob får italesat det afsnit, han præsenterer lytteren for …« bliver det næsten komisk, at han skal bruge så mange ord på at sige, at Jakob præsenterer afsnittet. 

Værten kommer også uforvarende til at gøre tingene mere mystiske, end de i virkeligheden er, når han om Ødemarken kalder siger:

»Vi tror, vi får faktuelle nyheder, og i virkeligheden får vi ... ja, jeg kan næsten ikke beskrive, hvad vi får.«

Hvis ikke han kan beskrive, hvad vi hører, skulle han hellere bruge sekunderne på at spille længere klip.       

Hjælp til ølvalg

Den konstruktive tilgang går igen i Radio4’s videnskabsprogram Kraniebrud, der tirsdag handlede om noget så jordnært som øl.

»Vil du ikke godt prøve at hjælpe mig,« spørger værten Emil Nielsen sin gæst Christian Dannesbo, der er ingeniør og ølekspert.

Det, han skal hjælpe Emil Nielsen med, er at vælge mellem alle de mange øl, der står på hylderne i de danske supermarkeder. Her fungerer et semifiktivt ilandsproblem som løftestang for formidlingen af de forskellige øltyper, der findes. De taler videre om, hvordan man rent praktisk laver øl, og om, hvordan drukkulturen har ændret sig på arbejdsmarkedet gennem tiden. Der er tid og ro til at nå godt rundt om det hele og respekt for gæsten og hans kompetencer.

Det er ikke den slags videnskabsformidling, der får det til at svimle for en og får verdens måde at være på til at fremstå mere vild og kompleks. Til gengæld kan et program som Kraniebrud både lære en at brygge og vælge øl. Det er også en form for hjælp.   

’Kraniebrud’ sendes mandag til torsdag 14.05-15.

’Talentlab’ sendes hver dag mellem 22 og 24.

Serie

Hørt på Radio4

Den 1. november blev Radio24syv erstattet af Radio4. I de næste otte år skal Rdaio4 lave landsdækkende radio fra redaktionen i Aarhus. Vi lytter med og rapporterer om de forskellige førstehåndsindtryk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I løbet af mandag er mange flere udsendelser dukket op som podcast.
Jeg vil helt specifikt anbefale Jens Philip Yazdanis 'Den næste generation', som om noget er fuldkommen modsat alt, hvad vi har hørt længe: respektfuld samtale om i første udsendelse mistrivsel mellem ungdomspolitikere. Respektfuldt, indbyrdes inspirerende og dermed pegende frem mod løsninger igennem jordnære, præcise analyser. Yazdanis gæster var formændene for hhv. DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning) og DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom).
De var langt fra enige, men de var enige om nok om problematikken til at give os andre en langt bedre forståelse kompleksiteten.
Det mindede på den måde om den udsendelse, jeg stadig ikke har identificeret, jeg hørte søndag aften, og som handlede om transseksuelle i elitesport. Atter en samtale mellem dem, der skal tage stilling til de praktiske aspekter - hvilket vi har savnet, fordi det jo faktisk er dem, politikerne skal lytte til og inspireres af til lovgivningsarbejdet.

Johanna Haas, Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Søren Kramer, David Zennaro, ingemaje lange og Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com anbefalede denne kommentar