Læsetid: 3 min.

Radio4-samtale var som et cafébesøg i et storcenter. Indtil Freddy ringede ind …

Det er fortsat en ustabil oplevelse at lytte til Radio 4, og det handler ikke kun om teknik. Her forsøger kendte værter fra DR og TV ikke at genopfinde men genfinde sig selv
»Foreløbig virker det lidt symptomatisk for forskellen på Radio4 og Radio24syv (selvfølgelig kommer man til at sammenligne), at mens Mikael Bertelsen og Mads Brügger hentede gadgetfascinerede og influencerbegejstrede men dog ikke helt ukritiske Elektronista Christiane Vejlø og gav hende en chance, så henter Radio4 den lidt mere skeptiske sølvpapirshattilbøjelige Henrik Føhns,« skriver Anita Brask Rasmussen i denne anmeldelse af Radio4

»Foreløbig virker det lidt symptomatisk for forskellen på Radio4 og Radio24syv (selvfølgelig kommer man til at sammenligne), at mens Mikael Bertelsen og Mads Brügger hentede gadgetfascinerede og influencerbegejstrede men dog ikke helt ukritiske Elektronista Christiane Vejlø og gav hende en chance, så henter Radio4 den lidt mere skeptiske sølvpapirshattilbøjelige Henrik Føhns,« skriver Anita Brask Rasmussen i denne anmeldelse af Radio4

Ernst van Norde

5. november 2019

Det har ikke været nogen let start for Radio4. Flere hjemmesidenedbrud og en app, hvor det forsat ikke er muligt at lytte til allerede sendte programmer. Ofte er ikke engang sendeplanen tilgængelig.

Der var altså ikke nogen anden mulighed end at åbne op for god gammeldags flow, da jeg i weekenden skulle være »med på en lytter«, som Radio4’s halvkiksede og helbedagede slogan lyder. Tilfældet ville, at jeg hele tre gange stødte ind i værter kendt fra DR og TV 2.

Det blev et glædeligt genlyt med Claus Elgaard, sportsjournalisten fra TV 2, som man ikke har hørt meget til de seneste år. Han er formet af den tilgang til sportsjournalistik, som TV 2 introducerede på dansk tv i 1990’erne, hvor sportsprogrammer også var underholdningsprogrammer med baggrundsstof, reportager og interview. Dengang sport skulle være for hele familien, hele kroppen, hele mennesket. Måske er det det, der har gjort ham til en ret habil interviewer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Du glemmer programmet 'Aflyttet' på 24syv, her var kritik og velbegrundet paranoia på alle parametre.
Jeg synes så Vejlø blev mere meta på det senere, så det ikke kun var anbefalinger af apps og gadgets (det ved jeg ingengang hvad er;))
Men godt at Henrik Føhns er der, var glad for Harddisken.

Thomas Tanghus, Per Klüver, Nette Skov, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

R4dio er bare så meget mere mig, fordi det - i de udsendelser, jeg har hørt, netop ikke bliver popsmart og leflende, men oplysende. Derfor er 'med på en lytter' faktisk et rigtig godt slogan, lytterne er i det store og hele publikum til en ganske reflekteret og ikke overpædagogisk samtale.
Det var rart at høre en radiovært oversætte et udenlandsk lydindslag igen - og så var det bedårende med en radioavis, der havde tre væsentlige klimanyheder.

David Zennaro, Per Klüver, Nette Skov og Christian Estrup anbefalede denne kommentar

Lige nu: et suverænt eksempel på den herredømmefri demokratiske samtale om unges trivsel. Fuldkommen eksemplarisk for radio, man bliver klogere af at lytte på.

Lige her er jeg enig Steffen Gliese, det er så også det første program, jeg har fundet det værd at lytte - og tro mig, jeg prøver virkelig, for jeg er jo for filan en tale-radio short :-(
Jeg hører jo også P1, men jeg tilhører så ikke segmentet, der synes de er blevet bedre, men synes derimod de er blevet mere poppede, populistiske og overfladiske - desværre.

Jeg er enig med dig i, at P1 gennemgående har taget alle de dårligste vaner fra 24syv. Der er lys i mørket, som f.eks. Ping Pong, og filosofiudsendelserne, synes jeg også, stadig er i orden. Men man kan jo græde over, hvad Orientering er forsumpet til, når man kender 'det gamle'.
Det, som jeg også savner, er reportager og stemningsudsendelser. I mange år var desværre for tidligt døde Helle Halding en fantastisk historiemagasinredaktør, og nu får vi så i hvert fald naturudsendelser.
Lige nu har det en noget blandet udsendelse, men det er nu ret interessant, noget af det: i øjeblikket om fugles konflikt med luftfart og togdrift, før det om en pige, der havde været ekstremt overvægtig, og hvorfor og hvordan hun var blevet det (og sluppet ud af det).
Vigtigst synes jeg dog, at det i går blev forklaret, hvordan klimaforskernes 'usikkerhed' er noget andet end 'usikkerhed om klima' - at resultaternes fortolkning indbyrdes imellem forskere kan variere, men at den grundlæggende overbevisning om menneskeskabt klimaforandring ikke rokkes derved. Det er banalt, men når man ser, hvad folk skriver, er det dælme vigtigt at få udbredt.

Det glæder også mig, at Henrik Føhns er i radioen igen. Electronista var ulideligt, og P1s Digitalt lige slemt, omend på en anden måde, som da de påstod Internettet blev opfundet i 1990'erne.

Jeg hørte tilfældigt lidt forskellige programmer (lagde ikke mærke til,hvad de hed), og var positivt overrasket; slet ikke så P4-agtigt, som jeg frygtede.

Podcasts er langsomt begyndt at dukke op i dag - jeg korresponderede kort på facebook med Yazdani, som jeg foreløbig synes er sluppet allerheldigst fra start, og jeg forstod på ham, at redaktøren selv skal lække udsendelserne op, når de modtager dem fra teknikken.
Det er sket med Christian Friis Bachs første program, som jeg vil lytte til nu.

Hvor finder du dem, Steffen? Jeg finder kun playere på websitet f.x. her: https://www.radio4.dk/program/techtopia/

Jeg leder efter : "An audio programme in a compressed digital format, delivered via an RSS feed over the Internet to a subscriber and designed for playback on computers or portable digital audio players, such as the iPod."

https://www.wordnik.com/words/podcast

Jo, så kan man abonnere på dem via Appstore og Google Play, men det er ekskluderende for dem/os, der ikke vil være afhængige af Big Tech.

Lige dér kan jeg ikke hjælpe dig, Thomas Tanghus. Jeg er selv alt for magelig til RSS og den slags. Men rent faktisk lytter jeg sjældent til noget på min telefon, men over nettet. Og det er langsomt kommet i gang. Der er en player på podcastsiden, når det er blevet sat op, f.eks. https://www.radio4.dk/program/debat-den-naeste-generation/
Mange har meget at skulle arbejde med, og nogle vil utvivlsomt blev erstattet, men andre leverer, synes jeg, næsten tæt ved drømmeradio, og det er bl.a. Jens Philip Yazdani i den udsendelse, jeg har lagt link til.

Jeg er for magelig til at lade være ;) Jeg gider ikke åbne en side, hver gang jeg vil høre en podcast, men har dem alle samle i et program - mobil-app eller desktop. Podcast playere kan man både bruge på PC og mobil.

Og ikke mere reklame herfra ;)