Læsetid: 5 min.

Vi er de rene analfabeter, når det kommer til at udtrykke os omkring sygdom. Nu er sproget selv blevet indlagt – på et sproghospital

Det har længe været digteren Morten Søndergaards ærinde at udvikle vores ordforråd om sygdomme, smerter og diagnoser. Nu har han orkestreret en totalt gennemført – og akut vigtig – udstilling på Sorø Kunstmuseum, hvor det er sproget selv, der er blevet indlagt
Digteren Morten Søndergaard byder i digital form selv velkommen til ’Sproghospitalet’ på Sorø Kunstmuseum.

Digteren Morten Søndergaard byder i digital form selv velkommen til ’Sproghospitalet’ på Sorø Kunstmuseum.

Torben Eskerod

22. november 2019

Vores sprog har brug for at blive gået grundigt efter i sømmene, når det drejer sig om sygdom: hvordan vi taler om den, forklarer symptomer, hvordan vi diagnosticeres, hvordan vi tales til i hele hospitalsvæsnet, og hvordan pårørende og den syge selv ofte mangler ord, når det bliver rigtig svært.

Det oplevede jeg personligt, da min mor for tre år siden pludselig blev alvorligt syg, og alle vi raske ikke anede, hvad vi skulle sige. Sproget rakte ingen steder. Hverken til at tale om sygdommen – en yderst sjælden kræftsygdom, som ingen rigtig vidste tiltrækkeligt om – eller til at tale om de smerter, hun havde, eller den ubærlige situation, vi var havnet i.

Da hun, kun få måneder efter diagnosen blev stillet, gik bort, var det til gengæld alle omkring os, der blev mundlamme. Det var ganske enkelt for svært at tale om, derfor valgte mange tavsheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Maj-Britt Kent Hansen
Katrine Damm, David Zennaro og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu