Læsetid: 5 min.

Roee Rosen lader Putin penetrere af et strygejern pr. stedfortræder

Den israelske kunstner Roee Rosen skaber spiddende samfundssatire via pseudonym. Det giver ham frihed til at være lige så gakket, absurd og politisk kritisk som Monty Python
Roee Rosen, ’The Dust Channel’ (2016). Still fra digital video.

Roee Rosen, ’The Dust Channel’ (2016). Still fra digital video.

Roee Rosen

8. november 2019

Udstillingen med israelske Roee Rosen optager kun to mindre rum på Kunsthal Charlottenborg, med et filmværk i det ene og en lang tegneserie som hovedværk i det andet rum.

Men den fylder alligevel helt utroligt meget. I overført betydning. For Rosens værker er så sprængfyldte med stof – absurde forviklinger, opdigtede personager, historiske referencer og en vild æstetik – der gør, at man kunne bruge alvorligt lang tid inde i de to rum og stadig føle, at der er mere på spil.

Er det et problem? Overhovedet ikke. Tværtimod er den afsindigt fantasifulde nerve i Rosens værk ekstremt tiltrækkende – og meget underholdende. Hans kunst kan måske bedst sammenlignes med et show af Monty Python – det er totalt gakket, dybt humoristisk, men samtidig er det spiddende politisk satire, der leveres i et tegneserieagtigt univers, hvor de mest magtfulde er dem, der får flest hug. I dette tilfælde særligt den israelske regering og den russiske præsident Vladimir Putin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Hedegaard Laursen Pind

Altså, kære Information, prøv at være lidt mere seriøse og lidt mere omhyggelige, f.eks. når I udarbejder overskrifter og rubrikker. Andre læsere før mig har studset over, eller påpeget, åbenlyse sproglige brølere, og denne gang – i en anmeldelse af en kunstudstilling, hvis filmkomponent ganske vist næsten kunne have rummet 1/3 time med strygeorkester – er det så ikke kun Putin, men også vores gode gamle strygejern, der må holde for: STRYGEHJEM?!

Jeg kunne også have nævnt helt anderledes eksempler (som indholdsbetonede stramninger uden tilstrækkelig dækning i brødteksten), men for at gøre pinen kort:

Måske kunne I på redaktionen overveje at allokere lidt flere kalorier til kedelige discipliner som eftertanke og korrekturlæsning, og lidt færre til morsomme bagedyster og pølsevogne på Fanø…

Jeg formoder, at der stod 'strygehjem' i overskriften, og det nu er rettet (?)

Anekdote:

Tilbage i slutfirserne på seminaret i dansk:
Meget flinke, dygtige, inspirerende og pligtopfyldende lærer, gjorde os lige opmærksomme på, at det altid er en god ide med korrekturlæsning, han havde fx engang modtaget en opgave om 'Ved vejen', og den flittige studerende skrev side op og side ned om 'barnegrådsmotivet'.
Nu havde den venlige og pligtopfyldende lærer undervist i og læst 'Ved vejen' mange gange, lige det med barnegråd var så undsluppet ham, så han gik i gang med at genlæse - indtil det gik op for ham, her har vist været noget stavekontrol eller hukommelse på elektrisk skrivemaskine inde over...
Barnegråd = banegård ;)

Selv har jeg prøvet at sende en ansøgning afsted, hvor jeg var kommet afsted med at skrive noget i stil med:

I og med jeg uddannet lærer, er jeg stærk i både skriftlig og mundtlig dansk... :-D
Her havde ovenikøbet været en underviser på et 'lær at skriv en ansøgning kursus' inde over, hun havde så også lige læst henover...
- Jeg fik pudsigt nok ikke jobbet, det havde jeg nok ikke gjort alligevel - der var mere end 1000 ansøgninger, men fandens også a'liv'el - og så ret sjovt... ;)

Maj-Britt Kent Hansen

Katrine - ja, der stod strygehjem tidligere. Selvfølgelig en menneskelig fejllæsning af "rn" i brødteksten, der optisk kan ligne "m", men så er det jo, at korrekturlæseren, hvis en sådan ellers er ansat, bør træde i karakter ved at stille sig uforstående over for strygehjemmet. Nok fandtes der engang rullestuer, men ligefrem strygehjem!

For resten kendte jeg engang et forældrepar, der på børnenes skole efter sigende havde passeret en dør, hvorpå der stod "Læreværelse".

Ved du hvad Maj-Britt, jeg har i den grad også mine idiosynkrasier, her er henholdsvis 'ligger' og 'lægger' min favorit, og jeg råber fandme af min radio, når de selv på 'fucking' P1 fucker op i det..., det er jo ligegyldigt, for jeg forstår jo, hvad de mener, jeg misser så noget, fordi jeg råber så meget af dem, og det er så her, hvor det kan blive meningsforstyrrende...
Jeg synes så også, at fagpersoner liiiige kunne stramme lidt op...
- Og se så lige, hvor langt væk fra emne vi er kommet i forhold til artiklen, - her kan redaktion og os jo så lige gribe i egen barm;)

Erik Fuglsang og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Katrine Damm
09. november, 2019 - 13:32
Jeg synes, det var et fint indlæg, du "lagde" ind i kommentarsporet, Katrine. Nu "ligger" det fint her - uanset at indlægget ikke "lægger sig" klos op ad artiklen.

God aften :-)