Læsetid: 5 min.

Slut med ’Fred til lands’: Det gav aldrig mening, og vi tilgiver det hele

DR’s nye søndagsdramaserie er ved vejs ende, og Informations anmelderduo vælger at tilgive den for al slingeren i valsen og takke for det højdramatiske amokløb og ikke mindst for Lene Marie Christensens Bibi-smil, der vil gå over i dansk tv-historie som den mest foruroligende grimasse nogensinde
Vi tilgiver ’Fred til lands’, for vi vil hellere fejre, at Bibi – Lene Maria Christensens desperate kromutter – viste sig at være en lige så vidunderlig stjernepsykopat, som man kunne have drømt om, og så ovenikøbet freaky på en original måde.

Vi tilgiver ’Fred til lands’, for vi vil hellere fejre, at Bibi – Lene Maria Christensens desperate kromutter – viste sig at være en lige så vidunderlig stjernepsykopat, som man kunne have drømt om, og så ovenikøbet freaky på en original måde.

Tine Harden

25. november 2019

Lone Nikolajsen:

Kære Katrine

Skal vi ikke tilgive Fred til lands for dets teatralske skuespil, stilstanden i de midterste fire-fem afsnit, den omfattende indavl i persongalleriet, det nogle gange bimse plot hængt op på præmisser, hvis troværdighed var lige så lav som Mikes, når han siger, det ikke var med vilje, at han kørte den nybagte student Aksel ned? 

Jeg har nemlig moret mig. De sidste to afsnit gik helhjertet højdramatisk amok, og jeg kunne lide, hvordan det pludselig ikke var landsbytyrannen Mike, der skulle dø, men derimod Bibis mand, den pædofile kroejer Tom.

Jeg var også godt underholdt af Peter, der kørte rundt med sit jagtgevær og ville skyde Mike, der stak af, mens Peters bror, Martin, prøvede at tage geværet fra Peter, som kom til at skyde Martin i skulderen, og så kunne Martin ikke forklare sig for sin kæreste, som derfor forlod ham. Av.

Og Mike blev ved med at stikke af og tvang Kasper til at køre sig rundt, men så stak Kasper af og truede ham med en kniv og sagde højt, hvad der skete den fatale sommernat: Mike kørte Aksel ned med vilje.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Steffen Gliese
  • Katrine Damm
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja.
Jeg synes faktisk også, at Bibi's psykopat-forklarede-foruroligende smil var - stort set i hvert fald - alle trængslerne værd ;-)

Eva Schwanenflügel, Marie Jensen, Torben Bruhn Andersen, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den stille panik, persongalleriet, de daglige problemer som indfiltres i de større og den beviste manglende skønhed er en god fornyelse.
Undersøgelser viser at flest helst ser fine flotte omgivelser i film. Dette leveres så i de fleste film og serier. Her er de fraværende og tvinger os til at fokusere på menneskets egoisme og fællesskab i al dens grimhed men også i håb.
God serie!

- Og 'Bibis baby' åbner jo netop i øvrigt også op for ganske skrækindjagende perspektiver for en eventuel fortsættelse - uha og gys ;-)

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Juhuu, så fik vi det på plads, Mike er ikke andet end en stakkels lille misbrugt dreng inde i en voksen mand. Han er tilmed udråbt til den personificerede syndebuk for de gode Ebberup borgeres selvskabte problemer og gamle lig i lasten. Vi har brug for at udskille en synder for at opretholde vores egen vakkelvorne samfundsorden. Så forstår vi det hele meget bedre, alle sociologer må klappe i deres buttede små hænder.

Men ærligt talt, ondskab fungerer altså betydeligt bedre dramaturgisk og uhyggemæssigt uden anmassende psykologiske forklaringer. Ingen forsøger at ”forklare” hajen i Dødens Gab, Hannibal Lechters sadisme eller Iagos ønske om at ødelægge Othello. Man kan måske ikke engang tale om, at det disse monstre gør er ondt i konventionel moralsk forstand, netop fordi de ingen moral har.

Det er nok i afsnit 3 så. Det er da hun passer sin niece, som påpeger at hun bløder. Det er før scenen med Tom, hvor de fantaserer om at slå Mike ihjel i hvert fald.