Læsetid: 10 min.

Susan Sontag var den unge outsider, som blev New Yorks intellektuelle dronning

Benjamin Mosers biografi om Susan Sontag viser både hendes imponerende offentlige persona og plagede privatliv
Benjamin Mosers 832-siders biografi om »Amerikas sidste store litterære stjerne« Susan Sontag skildrer både hendes offentlige persona og plagede privatliv. Moser skriver blandt andet: »Hendes rygte som den klogeste i rummet, den der satte standarden, gjorde hende forpligtet på at vide alt.«

Benjamin Mosers 832-siders biografi om »Amerikas sidste store litterære stjerne« Susan Sontag skildrer både hendes offentlige persona og plagede privatliv. Moser skriver blandt andet: »Hendes rygte som den klogeste i rummet, den der satte standarden, gjorde hende forpligtet på at vide alt.«

Ritzau Scanpix

15. november 2019

Et af de mange mennesker, der fløj som en satellit rundt om Susan Sontag i New York i 1970’erne og 1980’erne, nævnte hende på et tidspunkt for sin psykolog, hvorefter psykologen brød ud i latter med ordene:

»Du kan ikke forestille dig, hvor mange mennesker der har siddet på den sofa igennem årene og snakket om Susan Sontag.«

Sontag var et fænomen i sin levetid. Hun optrådte som New York-intellektuel i en Screen Test på Andy Warhols Factory og forsvarede som præsident for amerikanske PEN i 1989 Salman Rushdie under fatwaen imod ham.

Hun var både kritiker og kunstner, kontroversiel og banebrydende. Men hendes berømmelse og livsstil havde også en pris, som hun selv og de, der stod hende nær, (helt bogstaveligt) måtte betale.

Amerikanske Benjamin Moser blev i 2013 udpeget til at skrive den autoriserede biografi om Susan Sontag, hvilket gav ham adgang til en stor mængde lukket arkivmateriale og interview med mange mennesker, som ikke tidligere har udtalt sig offentligt om deres forhold til Sontag, heriblandt Annie Leibovitz.

I september udkom Sontag. Her Life.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu