Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tegneseriekunstner Kazu Kibuishi stjæler en mor og meget andet i den spændende Amulet-serie

’Amulet’ er en velfortalt tegneserie om det modige søskendepar Emily og Navin, der begiver sig ind i et fantastisk univers for at redde deres kidnappede mor
Kibuishis velfortalte og spændingsfyldte historie føles som at se en film mere end som at læse en bog. Seriens cinematiske kvaliteter giver et højt læsetempo med velplacerede korte pauser.

Kibuishis velfortalte og spændingsfyldte historie føles som at se en film mere end som at læse en bog. Seriens cinematiske kvaliteter giver et højt læsetempo med velplacerede korte pauser.

fra bogen

Kultur
29. november 2019

Picasso skulle efter sigende have sagt, at »gode kunstnere låner, store kunstnere stjæler«. Det er en læresætning, som Kazu Kibuishi, skaberen af Amulet, må siges at have taget til sig, for Kibuishi stjæler med arme og ben! Serien er et fletværk af velkendte fortællinger fra film, animation og bøger.

Amuletten har samme skæbnesvangre tiltrækning og potentielt ødelæggende kraft som ringen, my precious, fra Ringenes Herre. De sjældne og talende træer kender vi også fra Ringenes Herre. Huset, som rejser sig som en gigantisk robot minder om legetøjet Transformer, og at drengen Navin lærer at køre det fra en stol inde i huset giver mere end associationer til kaptajn Kirks stol i Star Trek. Pigen Emily bliver trænet af ræven Leon Rødskæg i våbenkunst, og det lugter jo lidt af Star Wars. Og bag det hele aner man inspirationen fra den store japanske animator Hayao Miyazaki.

Kibuishi har skrevet og tegnet i alt ni bind i Amulet-serien, og foreløbig er to bind udkommet på dansk: Stenens vogter og Stenvogterens forbandelse. Som titlerne antyder, er genren den fantastiske litteratur og omdrejningspunktet en sten med magiske evner.

En tragisk bilulykke betyder, at Emily og Navin mister deres far, og for at spare penge flytter de derfor med deres mor til den forsvundne oldefars gamle, faldefærdige hus. Under deres første nat i huset bliver moderen slugt og bortført af et væmmeligt tentakelvæsen, og Emily og Navin følger efter for at forsøge at befri hende. Og så er historien ellers i gang.

Følelsesfulde stille passager i en forførende rytme

Serien handler om at lære at balancere sine evner og ikke give efter for vrede og afmagt. Amuletten er et tveægget sværd, som Emily kæmper med at mestre. Også Navin vokser med opgaven, da han lærer at styre huset, der kan bevæge sig som en gigantisk robot.

Et sideløbende tema er smertefulde forældrerelationer, idet elverkongens søn på ingen måde lever op til faderens forventninger. Elverkongen beder sin højre hånd om at dræbe sønnen, hvis sønnen ikke lykkes med at udslette de to søskende.

Trods fletværket af andres historier og elementer føles serien ikke som nogen billig kopivare. Alt er sat gnidningsløst sammen og fortalt med tempo og intensitet. Kihuishi er født i Japan og flyttede til USA som 4-årig, hvor han blandt andet har ernæret sig som animator, hvilket man kan se afspejlet i det veleksekverede billedflow.

Tegningerne er dynamiske, og der er mange kampscener, som man også kender det fra manga til børn og unge. Kibuishi evner at skabe actionmættede scener, der veksler med følelsesfulde stille passager i en forførende rytme. Til gengæld kunne landskab og interiør godt være lidt mere detaljeret tegnet og måske ovenikøbet med et indlagt landkort, som man kender det fra fantasygenren. Hovedpersonernes ansigter er tegnet i en noget kedelig streg, så de fremstår anonyme og uden særlige karakteristika.

Kibuishis velfortalte og spændingsfyldte historie føles som at se en film mere end som at læse en bog. Seriens cinematiske kvaliteter giver et højt læsetempo med velplacerede korte pauser. Hvert bind er i hardbackcover og på næsten 200 sider. Der er ikke meget tekst, og den er sjældent vanskelig at afkode, hvilket har betydning for det barn, som endnu ikke er nogen rutineret sikker læser. Det giver alt sammen oplevelsen af at kunne læse en ’rigtig’ bog forholdsvis hurtigt, og mon ikke det motiverer til mere læsning? Det må man da håbe.

Kazu Kibuishi: ’Amulet. Stenens vogter.’Bind 1’ og ’Amulet. Stenvogterens forbandelse. Bind 2’. Alvilda. 200 sider og 232 sider. 150 kroner pr. bind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her