Læsetid: 5 min.

’The Irishman’ føjer sig flot til Martin Scorseses fortsatte fortælling om det moderne USA

Martin Scorsese rister en melankolsk rune over den amerikanske gangster og gangsterfilm i sit nye pragtværk ’The Irishman’, der har Robert De Niro, Al Pacino og Joe Pesci i hovedrollerne, og som kan – og naturligvis bør – ses i biografen nu, før den ender på Netflix
Frank Sheeran (t.h., Robert De Niro) baner vejen for den magtfulde fagforeningsboss, Jimmy Hoffa (Al Pacino), i Martin Scorseses nye film, ’The Irishman’.

Frank Sheeran (t.h., Robert De Niro) baner vejen for den magtfulde fagforeningsboss, Jimmy Hoffa (Al Pacino), i Martin Scorseses nye film, ’The Irishman’.

Netflix

21. november 2019

Der er en sjælden melankoli, en næsten elegisk tone i Martin Scorseses nye film, The Irishman. Og den slås an helt fra første scene, hvor kameraet adstadigt bevæger sig ned ad gangene på et plejehjem, observerer beboere og personale for at ende ved en ældre, kørestolsbunden herre, filmens hovedperson, Frank Sheeran (Robert De Niro).

Det er på sin vis en begyndelse, der spejler begyndelser og scener i tidligere Scorsese-film, ikke mindst Goodfellas og Casino, der ligesom The Irishman bevæger sig rundt blandt gangstere og andet godtfolk. Men hvor de to tidligere film var præget af et vist humør og tempo, er The Irishman anderledes langsommelig – den varer også tre og en halv time. Den dvæler ved begivenheder og mennesker, mens den fortæller en historie om voldens konsekvenser, erindring, forgængelighed, tidens ubønhørlige gang og det at blive glemt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik pedersen
  • Eva Schwanenflügel
erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Man skal løbe stærkt, hvis man vil se denne film i biografen, og man har i København ikke valgmulighed med hensyn til tidspunktet. Den går kun en gang daglig og kun en uge.

Dette fordi Netflix er distributør. Og vi skal åbenbart tvinges til at abonnere på Netflix, hvis vi vil se biograffilm som denne. Det er er ikke første gang, at Netflix besværliggør det at se film koncentreret - i mørket og på et stort lærred. Nej, vi skal sidde derhjemme ved computeren eller tv'et.

Dertil en ond cirkel for biograferne, der ikke kan ikke overleve denne udvikling.

Per Klüver, erik pedersen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar

Det vel nok bedst for den globale opvarmning, olieressourcerne samt min pengepung at undlade transport, opvarming af store sale og i stedet se filmen derhjemme på Netflix. Måske endda invitere en eller flere naboer over.

Anders Sørensen

Jeg er også nostalgisk, og engang var jeg helt enig med Ole Michelsen, når han konsekvent fastslog, at film skulle ses i biografen. Men efterhånden må jeg konstatere - ikke mindst i takt med de kæmpestore skærmes indtog i selv de mindste dagligstuer - at film er bedst set fra egen sofa.

Der er simpelthen for mange forstyrrende elementer i en biograf. Alt for knitrende slikposer, for meget colaslupren, sidemandssnak og for mange konsekvent irriterende typer.

Claus Christensen, Thomas Tanghus, Dennis Tomsen og arne tørsleff anbefalede denne kommentar