Læsetid: 8 min.

For over 100 år siden var J.P. Müller manden bag det sanselige-erotiske gennembrud i Danmark

Hans Bonde har skrevet en fantastisk bog om, at det var danske Jørgen Peter Müller og ikke østrigske Wilhelm Reich, der var den egentlige banebryder for den moderne seksuelle revolution
Jørgen Peter Müller får skrællet alle de snærende lag tøj af, som strammer, kvæler og hæmmer kroppens frie udtryksmuligheder, skriver Hans Bonde i sin nye bog.

Jørgen Peter Müller får skrællet alle de snærende lag tøj af, som strammer, kvæler og hæmmer kroppens frie udtryksmuligheder, skriver Hans Bonde i sin nye bog.

Ritzau/Scanpix

20. december 2019

Historiker og idrætsforsker Hans Bonde har skrevet et mammutværk om Jørgen Peter Müller, der var gymnast og sundhedsapostel, og som fik en afgørende, men overset, indflydelse på det moderne gennembrud.

Bonde har bedrevet et stykke danmarkshistorie gennem en fængende beskrivelse af gymnasten, der blev født i 1864, og som i bogen hedder IP.

IP, søn af præst, starter med at læse teologi på Københavns Universitet, men det stopper han hurtigt med, og de første mange år af sit voksenliv skifter han mellem studier, arbejde og arbejdsløshed.

Hans Bonde: ’Sundhedsapostlen J.P. Müller – Bind 1: Det kropsligt moderne gennembrud 1864-1904’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • ulrik mortensen
  • Mikael Aktor
  • David Zennaro
Hans Ditlev Nissen, ulrik mortensen, Mikael Aktor og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus E. Petersen

Jeg har en gammel film kaldet "Nude on the Moon" fra 1961.
Man kan godt fornemme at "sexploitation" kom et årti eller to (eller tre) før frigivelsen af billedpornografien.
Jeg satte den på i går, og nej, den har intet med månen at gøre.
Hvorfpr sætter jeg så et implicit lighedstegn mellem idræt i 30'erne og muligheden for at snige sig til at se halvt afklædte menneskekroppe?
Fordi at det er indlysende!
At se unge kvinder (og mænd) dyrke gymnastik med bare ben var ikke bare legitimt, Det sivede fra eliten og ned til folket som noget der nærmest var en pligt.
Jovist.
Og nu skal vi alle sammen forsage rødvin, charterrejser, rødt kød og smøger. For det er hvad den ypperste elite lige nu går op i.

J.P. Müller var en dansk Arnold Schwarzenegger før sin tid. Hvis bare han havde spillet sine kort rigtigt, så var han sikkert også endt som Guvernør af Californien.