Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Blødsød rock fra Harry Styles, et jaloux og svampetrippende teenageidol

Det tidligere One Direction-medlem Harry Styles snubler i sit forsøg på at balancere popcharme, svampetrippet softrock og erotiske skarnsstreger på sit andet soloalbum ’Fine Line’
Det tidligere One Direction-medlem Harry Styles snubler i sit forsøg på at balancere popcharme, svampetrippet softrock og erotiske skarnsstreger på sit andet soloalbum ’Fine Line’

Scott Garfitt

Kultur
20. december 2019

Cirka en gang hvert tiende år indtræffer et helt særligt fænomen i musikindustrien. Et boyband får svimlende succes i en grad, der katapulterer dem ikke bare op i toppen af poppen, men også op i de øverste lag af rigdoms- og celebrity-sfæren. Hysteriske fans verden over skriger sig hæse på deres sange, savler over deres veltrænede (over)kroppe og følger dem som besat på de sociale medier. Og når gruppen går fra hinanden som voksne mænd, er det ofte kun en enkelt af dem, der arver al opmærksomheden.

I sluthalvfemserne var det Robbie Williams, der efter at være blevet ekskluderet af Take That etablerede sig som vinder i eget navn. I 00’erne var Justin Timberlake så gigantisk et popfænomen, at det er gået helt i glemmebogen, at han tog sine første dansetrin i N*SYNC. Og lige nu kæmper de fem briter fra dette årtis mest ombejlede drengeband One Direction om at stable den mest stabile solokarriere på benene.

Laksesmoothie, tyretestikler og torskesæd

Den ene af dem er 25-årige Harry Styles. Han fik for nylig den internationale sladderpresse til at gå i rundhyl, da han som gæstevært på det amerikanske tv-show James Corden’s Late Late Show udfordrede sin ekkæreste, reality-milliardær og supermodel Kendall Jenner, i en akavet og uappetitlig quiz-duel. På skift skulle de vælge mellem at svare på et personligt spørgsmål eller spise en bizar madanretning, heriblandt laksesmoothie, tyretestikel og en insektdessert. Jenner fik Styles til at sætte gaflen i en bid torskesæd, da han åbenbart hellere ville gumle fiskesperma end svare på, hvilke af sangene på hans solodebut, Harry Styles fra 2017, han havde skrevet om hende.

Så hvor mange af de tolv numre på Harry Styles’ aktuelle andet album, Fine Line, der omhandler hans mange og kendte ekskærester, må stå hen i det uvisse. Men faktum er, at flere af sangene rummer et tydeligt savn efter en tabt kærlighed og en usikkerhed på, hvem han egentlig er.

På »Cherry« er han misundelig på det ’du’, der nu kalder en anden ’baby’. Og på »To Be So Lonely« erkender han hen over et flamencoflimrende guitarspil, at han er jaloux anlagt, en arrogant »son of a bitch who can’t admit when he’s sorry«.

Jordbær, vandmelon og svampe

Fine Line er en blødsød rockplade, der veksler mellem at lyde som Beck og Arctic Monkeys. Den har en indlejret soulet følsomhed, der distraheres af psykedeliske keyboards, syretrippende guitarer, underlige uglelyde, fløjt og håndklap.

I omkvædet på »Watermelon Sugar« gentager Styles i falset, at han er høj på vandmelonsukker, hvilket kan være kodesprog for heroin. Samtidig virker det i verset til, at Styles med vilje spiller på, at titlen kan tolkes både narkotisk og erotisk:

»Strawberries
On a summer evening
Baby, you’re the end of June
I want your belly
And that summer feeling
Getting washed away in you.«

På den seks minutter lange »She« tager Mitch Rowlands elektriske guitar en lang ekskurs, hvilket Styles i et interview i Rolling Stone begrunder med de svampe, de trippede på under indspilningen. »Treat People With Kindness« lyder med sit hippie happy fælleskor, congaspil og frelste budskab som en overgearet Lennon-pastiche, ikke mindst når Styles udslynger et »all together now«.

Således lyder Fine Line som et halvhjertet forsøg på at kombinere 10’ernes poplyd med en rebelsk psykedelisk rock a la mesterværker som Crosby, Stills & Nash og The Beatles’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band fra sluttresserne. Styles trækker på andres musikalske udtryk uden rigtig at skabe sit eget. Dét er pladens primære problem.

Harry Styles: ’Fine Line’ (Columbia / Erskine Records).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her