Læsetid: 5 min.

En bog der udstiller mænds opfattelse af kvinders sprog

Lingvisten og forfatteren Helene Uris bog er en guldgrube af eksempler på mænds negligering af kvinders sprog. Det er næsten for overvældende at finde samlet på ét sted, hvad man kender eller har erfaret drypvis gennem mange år. Men det går op for én, hvor fint forfatteren har løst det, når man efter endt læsning er i stand til at tænke over det uden at blive alt for sur
Helene Uris scoop er, at hun på sit videnskabeligt forankrede grundlag er i stand til at perspektivere stort og småt, så de kønsmæssige nuancer og konsekvenser flammer op. Det er fint gjort, skriver Karen Syberg.

Helene Uris scoop er, at hun på sit videnskabeligt forankrede grundlag er i stand til at perspektivere stort og småt, så de kønsmæssige nuancer og konsekvenser flammer op. Det er fint gjort, skriver Karen Syberg.

Jens Astrup

6. december 2019

Den norske forfatter, Helene Uri, der er universitetsuddannet i lingvistik, har sat sig for at undersøge forskellene på kvinders og mænds sprog fra bunden af. Det vil sige, at hun ikke alene støtter sig til en omfattende eksempelsamling, som hun selv har kompileret, men også gennemgår en hel del litteratur om, hvad andre har ment i tidens løb.

’Andre’ er – surprise! – næsten udelukkende mænd, og det giver lystige og sørgmuntre indslag i en bog, der stort set går sagligt til værks, isprængt små ironiske snert og bistre bemærkninger som følgende citat fra en vittighedstegning om en foredragsaften:

»Nu tænker vi at åbne for midaldrende mænd, som ikke vil stille spørgsmål, men blot holde et langt indlæg om sig selv eller et andet valgfrit emne, som interesserer dem, og som ikke har noget som helst med foredragets indhold at gøre.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Karen Schultz
  • Jan Damskier
  • Lise Lotte Rahbek
  • Knud Chr. Pedersen
  • Ulla Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
Karen Schultz, Jan Damskier, Lise Lotte Rahbek, Knud Chr. Pedersen, Ulla Nielsen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det lyder ikke så nyt. Men det er genkendeligt.

Og jeg kommer til at tænke på bla. disse bøger:
Birgitte Possing: Argumenter imod kvinder
Rebecca Solnit: Mænd Forklarer Mig Ting /Alle Spørgsmåls Moder

Nu ved jeg ikke, om Barbara Tannens forskning er nævnt i bogen. Men hendes bøger gode at få forstand af; bl.a. at kvinder udøver rapport (eng. for kontakt, holden kontakt via fx sproget) og mænd udøver report, altså de holder foredrag, taler i monologer. - og min omtale er naturligvis reduktionistisk. Der er mange flere nuancer. Tannen er en amerikansk sociolingvist.