Læsetid: 5 min.

Derfor er ’Vera Drakes hemmelighed’ en af dette århundredes bedste film

Med filmen om arbejderkvinden Vera Drake, der i 1950 hjælper ufrivilligt gravide kvinder, nåede den fremragende, britiske filmskaber Mike Leigh nye højder i sin skildring af heltinder, hvis enorme sejhed kommer til udtryk som mildhed og generøsitet
Hvor Mike Leighs tidligere film i høj grad handler om, hvordan temperamenter, livssyn og selvbilleder tørner sammen og slår gnister, er Vera Drakes hemmelighed påfaldende uinteresseret i frontale mellemmenneskelige sammenstød.

Hvor Mike Leighs tidligere film i høj grad handler om, hvordan temperamenter, livssyn og selvbilleder tørner sammen og slår gnister, er Vera Drakes hemmelighed påfaldende uinteresseret i frontale mellemmenneskelige sammenstød.

LES FILMS ALAIN SARDE / FILM COUNCIL / Ronald Grant Archive / Mary Evans

9. december 2019

Af alle ukuelige beboere i Mike Leighs moralsk grågrumsede, ærkesocialrealistiske udgave af England er Vera Drake den mest uselviske og næstekærlige. Og af alle de mangefacetterede karakterer, Mike Leigh gennem tiden har udviklet i samarbejde med sine skuespillere, er hun den mest fremragende gestaltede. Der findes ikke et mere hjerteskærende ansigtsudtryk i Mike Leighs oeuvre end det, Vera Drake stiller op i det øjeblik, det går op for hende, at hendes hemmelighed er blevet afsløret. Mere om det senere. 

Hovedpersonen i periodedramaet Vera Drakes hemmelighed (2004) er husmor, rengøringshjælp og en usædvanligt hjælpsom nabo. Den lille vævre kvinde (spillet af Imelda Staunton) bevæger sig rundt i sin livsverden på evig jagt efter måder at gøre sig nyttig på. Man kan se virkelysten på hendes målrettede trippen hen til komfuret, når hun som det første på et af sine hjemmebesøg i arbejderkvarteret i London anno 1950 vil sætte vand over.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Malan Helge
  • Eva Schwanenflügel
Malan Helge og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fornuften og ordenlighed er skyld i alverdens ulykker. En hyldets til de ufornuftige og de uordenlige, som følger deres hjerter. De sande helte og heltinder.