Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Informations Tysklandskorrespondent: Hurra for Radio4, der gider at tale om vores naboland

Radio4’s Genau er glimrende oplysning til borgerne om Tyskland. Men det demonstrativt løse onemanshow med telefon bevæger sig ofte et sært sted mellem nybegynder og nørd, synes vores Tysklandskorrepondent, der har lyttet med fra Berlin
Ifølge værten, Thomas Schumann, er Genau et radioprogram om »hva’ der rør’ sig aktuelt i Tyskland«. 

Ifølge værten, Thomas Schumann, er Genau et radioprogram om »hva’ der rør’ sig aktuelt i Tyskland«. 

Stine Rasmussen

Kultur
4. december 2019

Det er sgu da for godt til at være sandt: et fast radioprogram kun om Tyskland!

Eller nej, egentlig er det på allerhøjeste tid. For lige syd for svinehegnet bor 83 millioner tyskere i Europas største land med Europas største marked, som er Danmarks største eksportpartner – og Danmarks uadskillelige sprog- og kulturhistoriske kilde.

Der kan derfor kun råbes hurra for, at Radio4 har skudt gang i det ugentlige program Genau, hvor værten, journalist og cand.mag. i tysk Thomas Schumann, snakker sig igennem den ugentlige tysktime.

Genau er et program om »hva’ der rør’ sig aktuelt i Tyskland«, som Thomas Schumann formulerer det på sit drevne jyske. Den mission er Genau kommet fint ud over rampen med i de første afsnit. Også selv om det kræver en stærk omskoling af ørerne at komme fra min suverænt foretrukne radiokanal, den dyre og gennemproducerede nyheds- og featurekanal Deutschlandfunk, til Schumanns onemanshow, hvor der med relativt ringe lyd bliver snakket og telefoneret og ofte også tænkt højt. Og brugt lige rigeligt med fyldord i sætninger som »hvad hedder det øh … vi skal jo tale om valg, altså i Tyskland …«.

Telefongonzo

Allerede i første udsendelse gik Schumann i flæsket på det svære spørgsmål om, hvor den tyske genforening står i dag. Det lykkedes ham at balancere historisk tyngde og økonomiske analyser med lette fortællinger fra vaskeægte tyskere. Nå ja, og så fik han den idé at lave gonzotelefonjournalistik ved at ringe til vilkårlige tyskere for at høre, hvad de mon lavede den 9. november 1989.

»Jamen, hallo, jeg har aftensmaden på panden, og den er ved at brænde på,« lyder en af reaktionerne, som Schumann ikke har været for fin til at lade overleve redigeringen. Selv kom jeg til at grine så højt, at jeg aldrig rigtig fangede pointen, hvis der var en.

Indledningsvist tages der – ligeledes over telefonen – i hvert afsnit fat i en sympatisk Tysklandsnørd. Og så står den ellers på et lille nedslag i aktuelle nyheder og en dagfrisk historie som for eksempel den tyske pensionsreform eller den ny overborgmester i Hannover – altså historier, som vi korrespondenter i Berlin sjældent får spalteplads til.

Med sindsro lader Genau-værten på denne måde de forskellige tyske kilder og sædvanlige danske Tysklandsfortolkere drive programmet fremad, så det for lytteren lidt virker, som om man er til fest i et fremmed land, hvor tilfældige mennesker på ens vej fodrer en med interessante anekdoter og holdninger om dit og dat.

Det er hyggeligt, men ofte også lidt for sludrende, så Genau ikke når nær så meget på en time, som det havde været muligt med hårdere styring og strammere redigering.

Hurra – und ’Hut ab’

I et langt og fint, men også lidt for ukritisk, indslag om den tyske bilindustri er vi kommet godt rundt om dens gryende krise. Og i et af Genau’s hidtil bedste indslag har lytterne fået en nørdet gennemgang af den lammede regeringsdannelse i den østtyske delstat Thüringen, hvor Die Linke på den yderste venstrefløj og AfD på den yderste højrefløj fik omkring halvdelen af stemmerne ved valget i oktober.

Det har sat det slagne CDU i et grimt dilemma og rejst spørgsmålet om, hvorfor de gode tyskere ikke kan finde ud af det med mindretalsregeringer.

Kilderne analyserer glimrende de forskellige fordele, ulemper og løsninger, men det foregår omvendt på et så højpandet plan, at det bliver svært at se Genau’s trofaste lyttersegment for sig – lyttere som Thomas Schumann ellers hjælper flittigt gennem alle tyske begreber.

Af samme grund springer Schumann frem og tilbage mellem at være kommenterende ekspert og at stille naive spørgsmål for at hive alle lyttere med om bord. Det er sympatisk, men det får til tider programmet til at lyde lidt som research for åben mikrofon.

Oven i de tungere emner blandes posen også med et par tyske specialiteter som »kvindeparkeringspladser« og »Brötchen mit Mett«, altså et rundstykke med råt, hakket svinekød, løg, salt og peber – den såkaldte »håndværkermarmelade«, som Genau-værten endda får en gæst til at guffe i studiet. Men at den absurditet findes, bør man altså hverken dømme den almene tysker eller Genau på.

Tværtimod: Hurra for Genau. Hvis det fortsat lykkes at klæde danske lyttere på til at forstå vores vigtige naboland lidt bedre, så er der kun én ting at tilføje: Hut ab!

Genau sendes på Radio4 tirsdag fra kl. 13-14. Podcast findes lige her.

Serie

Hørt på Radio4

Den 1. november blev Radio24syv erstattet af Radio4. I de næste otte år skal Rdaio4 lave landsdækkende radio fra redaktionen i Aarhus. Vi lytter med og rapporterer om de forskellige førstehåndsindtryk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg synes faktisk også, det er ganske udmærket; om end noget pludrende og anekdotisk indimellem.

Der er absolut ingen grund til at lægge afstand til Mett! Det er en stor delikatesse, men af uransagelige årsager ikke længere så alment tilgængelig, hverken hos bageren eller i supermarkedet.

"som Thomas Schumann formulerer det på sit drevne jyske" Igen, igen, igen: Hvad er det galt ved at tale med en ikke-københavnsk accent? Igen, igen, igen: skribenten (som flere yngre journalister på Inf.) mener drævende, og ikke dreven. (Dreven betyder noget andet. Slå op i en ordbog, venligst.)

Jan Damskier: " Igen, igen, igen: Hvad er det galt ved at tale med en ikke-københavnsk accent?"

Jamen er der noget galt med det?
Som ikke-jysk talende så synes jeg faktisk, det er helt fint og forfriskende med noget dialekt; Jeg vil dog godt indrømme, at jeg skal vænne mig lidt til det og indimellem synes, det måske går lidt trægt...
Drevne - drævende; jeg tænker, at man med lidt - nok snarere - meget god vilje, kan hævde at 'drevne jyske' giver mening...;) Jeg hælder så også til, at skribenten mente 'drævende' - åh, det er så mums at være sprogrøgter ;-)