Læsetid: 5 min.

Det omstridte gennembrud

Historiker René Karpantschof leverer et forfriskende opgør med den nationale myte om de fredelige danskere
René Karpantschof ser utvivlsomt og velbegrundet disse årtiers helte og martyrer i de nederste politiske frontkæmpere. Deres ofre var store, belønningen beskeden. Snarere fik de oprørske livet ødelagt af evindelig forfølgelse og lange, helbredsnedbrydende fængselsstraffe, skriver Georg Metz.

René Karpantschof ser utvivlsomt og velbegrundet disse årtiers helte og martyrer i de nederste politiske frontkæmpere. Deres ofre var store, belønningen beskeden. Snarere fik de oprørske livet ødelagt af evindelig forfølgelse og lange, helbredsnedbrydende fængselsstraffe, skriver Georg Metz.

Gads Forlag

6. december 2019

Det begynder med den fordrukne, småtbegavede og umulige Frederik 7., der tvunget af omstændighederne opgiver sin rolle som enevældig konge og modstræbende undertegner grundloven. Det slutter med højreeliten og Christian 10.’s kiksede statskupsforsøg i 1920, da monarkiet kun lige akkurat overlever, og kongen med en højkonservativ inderkreds af erhvervsmanden H.N. Andersen og general With omsider må affinde sig med folkestyre og parlamentarisme.

Mellem disse to begivenheder, som indrammer den mest markante periode i danmarkshistorien udspiller sig de begivenheder, der fundamentalt forandrer det danske samfund. Fra at være et kongestyret statssystem bestående af flere vanskeligt integrerbare rigsenheder ender Danmark efter nederlaget i 1864 som en relativt homogen nationalstat men frataget status af helstat og dermed det konfliktfyldte og veludviklede Slesvig-Holsten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pietro Cini
  • John Scheibelein
  • Steen K Petersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Kurt Nielsen
  • ingemaje lange
Pietro Cini, John Scheibelein, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Kurt Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu