Læsetid: 4 min.

Det er værd at fejre det vigtige børnelitterære værk ’Drengen med sølvhjelmen’, men den nye udgave er ikke en ren fest

Centralt i rampelyset for Rasmus Meislers illustrerede udgave af Hanne Kvists børnebogsklassiker ’Drengen med sølvhjelmen’, står det ulige- og overvægtige ’sidekick’, Michum, der er tryggest på asfalt og i bodegaer. Illustratoren undgår dog ikke de slidte metaforer, og en Hanne Kvist-tekst kan faktisk skæres for meget
Centralt i rampelyset for Rasmus Meislers illustrerede udgave af Hanne Kvists børnebogsklassiker ’Drengen med sølvhjelmen’, står det ulige- og overvægtige ’sidekick’, Michum, der er tryggest på asfalt og i bodegaer. Illustratoren undgår dog ikke de slidte metaforer, og en Hanne Kvist-tekst kan faktisk skæres for meget

fra bogen

6. december 2019

I 1999 vandt Hanne Kvist forlaget Forums børnebogskonkurrence med Drengen med sølvhjelmen. Romanen blev startskuddet til en karriere som forfatter, idet Hanne Kvist hidtil havde arbejdet som illustrator.

Med romanen indskrev Kvist sig i bølgen af fantastisk børnelitteratur, som kom i slut halvfemserne, og som blev uhyre populær. Men modsat de fleste andre fantasyromaner, hvor hovedpersonerne lever i et parallelt univers, foregår Drengen med sølvhjelmen i en helt almindelig og genkendelig verden.

Drengen Jon får en lillesøster med vinger. Sorte og benede som flagermusvinger. Men børn med vinger er alt for besværlige, så forældrene sælger lillesøster Liv til Børnetjenesten, og Jon drager ud for at bringe Liv hjem igen.

Værket har fået en plads i dansk børnelitteraturhistorie, fordi Kvist med sproglig følsomhed og humor skaber en hyldest til søskenderelationer og et forsvar for det atypiske. Retten til at være anderledes relaterer til de uønskede bevingede børn, men også, og det mere indirekte, til Jons larmende, uligevægtige og overvægtige, fallerede sidekick af en hjælper, Michum, der ofrer sig, for at Jon kan redde Liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu