Læsetid: 3 min.

Vanvid er ikke bare noget, man siger, det er noget, man mærker

Hvad skal man med et stjernespækket hold, hvis skuespillerne ikke får lov at udfolde deres talenter? Det Kongelige Teaters opsætning af Heinrich von Kleists ’Penthesilea’ – kampen mellem kønnene – låser sig selv og skuespillerne fast trods mange gode takter
Jeg nægter ikke, at Johanne Louise Schmidt spiller med en stærk følelse og skrøbelighed, eller at Burian i korte glimt forsøger sig med sin afvæbnende humor – men I guder! Hvorfor får vi ikke mere af det? Skriver Nanna Goul.

Jeg nægter ikke, at Johanne Louise Schmidt spiller med en stærk følelse og skrøbelighed, eller at Burian i korte glimt forsøger sig med sin afvæbnende humor – men I guder! Hvorfor får vi ikke mere af det? Skriver Nanna Goul.

Miklos Szabo/Det Kgl. Teater

5. december 2019

Det begynder ellers så glimrende, der i træningscentret, hvor græske guder, halvguder og dødelige står klar i forvasket træningstøj; de har været i kampens hede længe, forstår man, og det har de sandelig. I den tyske forfatter og romantiker Heinrich von Kleists Penthesilea – krig mellem kønnene befinder vi os nemlig midt i en af den græske mytologis højdepunkter, nemlig i den trojanske krig, der varede i omkring ti år.

I fortællingen digter Heinrich von Kleist (1777-1811) videre på forlægget og gør amazonen til den helt store voldsudøver og tragiske heltinde. Publikum støder til historien, da amazonehæren pludselig viser sig på slagmarken.

Amazonerne var en kvindehær, der havde sin egen fungerende matriarkalske stat, og som myten fortæller, var de så dedikerede til deres krigeriske fremfærd, at de rev deres højre bryst af for bedre at kunne sigte med buen. Nu går de til angreb. De vil nemlig have nogle gutter med hjem i høet for at kunne videreføre slægten. Det er aggressiv scoring det her.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu