Læsetid: 6 min.

Asta Olivia Nordenhofs umanerligt gode debutroman er en fortælling om vold og kærlighed

’Penge på lommen – Scandinavian Star Del 1’ er Asta Olivia Nordenhofs debutroman. Det er en historisk roman om de seneste 80 års danske samfund. Forhåbentlig går der ikke syv år, før hun beriger dansk litteratur med endnu en bog
Selv om romangenren er ny for Asta Olivia Nordenhof, er fokus stadig det samme: det udsatte liv i alle dets facetter.

Selv om romangenren er ny for Asta Olivia Nordenhof, er fokus stadig det samme: det udsatte liv i alle dets facetter.

Sarah Hartvigsen Juncker

24. januar 2020

Asta Olivia Nordenhofs nye, umanerligt gode bog, Penge på lommen, kalder sig selv for første del af en romanføljeton. Den er planlagt som første del af syv, åbenbart, der skal kredse om den store skibskatastrofe, hvor ukendte gerningsmænd satte ild til færgen Scandinavian Star, mens den sejlede mellem Oslo og Frederikshavn. 159 mennesker omkom den 7. april 1990.

Det er også rigtigt, at romanens temmelig synlige fortæller gennemgår katastrofens detaljer – færgens sære ejerforhold, at der efter al sandsynlighed var tale om forsikringssvindel, at det nok var nogle fra besætningen, der søgte at sætte ild til færgen – i et stort kapitel midt i romanen. Hun, fortælleren, udlægger også katastrofen som et billede på de lidelser, der følger i kølvandet på kapitalens hurtige profitjagt.

Men derudover strejfer bogens handling kun Scandinavian Star med det yderste af neglene. Jo, bogens ene hovedperson, den både bralrende og forknytte Kurt, ødelagt af sin ungdom, voldelig over for sin kone Maggie, investerer i midten af 1980’erne overskuddet fra sit lille busselskab i firmaet Vognmandsruten, der driver den private færgerute.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Greve Haaning
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Poul Anker Juul
  • ingemaje lange
Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Morten Hjerl-Hansen, Poul Anker Juul og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Hovedsporet i Penge på lommen er, når det kommer til stykket, billederne af udsathedens, den uforløste ømheds og den sociale volds intime rum, ikke det brede blik på historiske forandringer eller – for den sags skyld – på kapitalismen som »en massakre«, som fortælleren når at erklære".

Godt, at hun primært fokuserer på det, hun er god til. Der drages i anmeldelsen paralleller til Kirsten Thorups måde at fremstille på.

Med hensyn til den samfundskritiske brug af historisk stof og det at skrive i serier, giver anmeldelsen mig associationer til Tage Skou-Hansens serie af romaner centreret om forsvarsadvokaten Holger Mikkelsen, især "Den hårde frugt" (1977), hvor der drages en række paralleller mellem modstandskampen under 2. verdenskrig og den revolutionære del af ungdomsoprøret i 1970erne.

Romanen resulterede i en række litterære priser, bl.a. Kritikerprisen og Det Danske Akademis Store Pris. Den kan absolut anbefales:
https://www.gyldendal.dk/produkter/tage-skou-hansen/den-h%c3%a5rde-frugt...