Læsetid: 4 min.

Colson Whitehead er tilbage med endnu et mørkt kapitel i USA’s brutale og racistiske historie

Med ’Drengene fra Nickel’ stiller Colson Whitehead skarpt på de rædsler og overgreb, der fandt sted på en reformskole for drenge i 1960’ernes Florida
Colson Whitehead (født 1969) fik sit store gennembrud med Den underjordiske jernbane (2016), der sikrede ham både Pulitzerprisen og The National Book Award.

Colson Whitehead (født 1969) fik sit store gennembrud med Den underjordiske jernbane (2016), der sikrede ham både Pulitzerprisen og The National Book Award.

Christoph Hardt

17. januar 2020

Flere havde i en årrække talt højt om den uhyrlige brutalitet, der fandt sted på Arthur G. Dozier School for Boys i Florida, men først i 2012 begyndte folk at lytte. Det skete efter fundet af en hemmelig gravplads i et hjørne af den tidligere reformskoles område, en grøn mark, som staten havde sat til salg, og bygherrer havde udpeget til familievenligt og rekreativt område.

Men nu skulle knoglestumper, kranierester og ribben med skudhuller først graves op, og en større undersøgelse igangsættes for at finde frem til de begravedes identitet.

»Selv i døden var drengene til besvær,« som det udtrykkes i første sætning af Colsons Whiteheads roman Drengene fra Nickel.

Fundene medførte en række artikler i større amerikanske aviser og tidsskrifter, der blandt andet lod flere af de overlevende fra skolen fortælle deres historie. Et sted siger en af disse, en Danny Johnson, der sad indespærret på Arthur G. Dozier School i 27 år, at det »værste, jeg nogensinde oplevede, mens jeg sad i isolation, oplevede jeg hver dag. Når jeg vågnede«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tina Peirano
  • David Zennaro
Tina Peirano og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

En reformskole på dansk er en progressiv institution, der benytter sig af eksperimenterende pædagogik. Det, vi er ude i her, er en opdragelsesanstalt.