Læsetid: 4 min.

Elif Shafaks nye spændende roman tager religion op til diskussion

’Evas tre døtre’ overordnede tema er religionsdiskussionen. Titlens tre Evaer repræsenterer tre positioner i forhold til religion: tro, personificeret af muslimen Mona; ikketro, personificeret af den persiskfødte, vestligt opvoksede og seksuelt frigjorte Shirin; tvivlen, personificeret af Peri, der er splittet imellem, men også afskyr sine forældres evige strid om religion. Det er spændende læsning
Elif Shafaks Evas tre døtre spænder over tiden fra 1980’erne til 2016, og der er undervejs strøet historisk-realistiske tidsmarkører som eksempelvis 11. september eller et foredrag af en hollandsk islamofob, der minder slående om Geert Wilders, skriver Karen Syberg.

Elif Shafaks Evas tre døtre spænder over tiden fra 1980’erne til 2016, og der er undervejs strøet historisk-realistiske tidsmarkører som eksempelvis 11. september eller et foredrag af en hollandsk islamofob, der minder slående om Geert Wilders, skriver Karen Syberg.

Piero Oliosi

10. januar 2020

Elif Shafaks Evas tre døtre er spændende. Samtidig gør netop det romanen svær at beskrive, for dens suspense hænger nøje sammen med dens komposition, hvor kapitlerne veksler mellem fortid og nutid, således at fortiden(s synder) langsomt og antydningsvis toner frem, uden at man kan gætte, hvad der præcis er sket.

Romanen spænder over tiden fra 1980’erne til 2016, og der er undervejs strøet historisk-realistiske tidsmarkører som eksempelvis 11. september eller et foredrag af en hollandsk islamofob, der minder slående om Geert Wilders.

Også feminisme diskuteres løbende. Romanens religiøse ’Eva’, Mona med tørklædet, er feminist, og der optræder en Elizabeth, som protesterer mod, at Gud skulle være en mand. Desuden stikker kritikken af patriarkatet flere gange hovedet frem uden at være ’nødvendig’ for handlingen. Her er det forfatteren, der lige indskyder en bidsk bemærkning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu