Læsetid: 6 min.

Det glemte mesterværk ’En fans noter’ stiller samme spørgsmål som ’Gøgereden’: Er det samfundet eller outsideren, der er noget galt med?

Med 50 års forsinkelse kommer Frederick Exleys fiktive erindringer endelig på dansk. ’En fans noter’ er et amerikansk mesterværk om maskulinitet, sport og selvdestruktion
Fortælleren Frederick Exley er nærmest besat af New York Giants’ stjernespiller Frank Gifford (billedet).

Fortælleren Frederick Exley er nærmest besat af New York Giants’ stjernespiller Frank Gifford (billedet).

Ritzau/Scanpix

17. januar 2020

Fred Exley foretrækker søndagene. Her spilles der football, og da vi første gang møder fortælleren i En fans noter, sidder han på en bar efter »en weekend med nærmest heroisk druk og uden fast føde« og venter på tv-transmissionen af kampen mellem Dallas Cowboys og New York Giants. Sidstnævnte følger Fred Exley tæt, og han er nærmest besat af holdets stjernespiller Frank Gifford, som han mødte ganske kort, da de begge gik på samme college.

»Jeg identificerede mig så uforholdsmæssigt meget med ham, blandede i den grad mine egne tilbøjeligheder sammen med hans behov for at slippe væk fra hverdagens grå anonymitet, at han efter et stykke tid blev mit alter ego,« som Fred selv udtrykker det.

Frederick Exley: ’En fans noter’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu