Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Du skal læse Eva Menasse, fordi hun skriver om menneskets evne til at bedrage sig selv

Eva Menasses superskarpe noveller om mennesker observeret i et begrænset felt
Eva Menasse er foreløbig et nyt navn på dansk. Forhåbentlig bliver hun en dag til et helt forfatterskab (hun har skrevet fire romaner ud over novellerne).

Eva Menasse er foreløbig et nyt navn på dansk. Forhåbentlig bliver hun en dag til et helt forfatterskab (hun har skrevet fire romaner ud over novellerne).

SZ Photo

Kultur
10. januar 2020

Ideen med at modellere samlingens otte historier op omkring et bestemt dyr og et eller andet zoologisk særpræg er skæg, men også distraherende. Hvor skal man kigge hen? På dyrene eller på karaktererne, der skal ligne dem? Eller på ligheden, det træffende i billedet? Skæg idé, men også fiks idé.

Eva Menasses (f. 1970) otte noveller er adfærdsstudier typisk inden for et begrænset felt: feriehotellet, badelandet, kunstnerkolonien, hus og nabohus, overetage og kælderetage. Og i de fleste tilfælde med en overskuelig personkreds: parret på ferie med sammenbragte børn, mand med dement hustru, ældre ensom mand og hans nytilflyttede naboer.

Eva Menasse: ’Dyr for viderekomne’.

Saxo
En voksen gennemsnitslæser vil kende de fleste af bogens miljøer fra sit eget liv og genkende sig selv i dens personer. Det samme gælder konflikterne (samlivsting). Det er ingen svaghed ved en bog. Det er på den anden side heller ingen kunst.

Kunsten består hos Eva Menasse (med enkelte undtagelser) i en autentisk uordentlighed, noget ustyret og myldrende i teksternes virkelighedsbillede.

En anden kunst ligger i hendes veloplagte og vekslende fortællestil, som snart skaber en perfekt illusion om virkelighed og snart afslører den som et formalinoverhældt eksperiment (for nu at blive i dyrebilledet). Med to eksempler fra samme novelle:

»Men hvis der var noget, Micol havde mere end rigeligt af, så var det uvidenhed om de fleste trængsler, især de økonomiske.«

Og:

»Således gik de af sted, vores to venner, i højt humør, hvilket var lettere malplaceret.«

Hvad der for det tredje og for alvor får teksterne til at ånde og pulsere både under læsningen og efter, er det bortgemte, hemmelighederne og det fortrængte, som de diskret kredser om.

Det kan være den egentlige baggrund for et for længst forlist ægteskab. Den sande karakter af et ellers højt prist kærlighedsforhold. Eller det gådefuldt sammensatte i en ægtemands omsorgsfulde sygepleje.

Måske er det den betydning, der ligger i titlens Dyr for viderekomne: Det inderste i os, og hvad der takket være vores fremmelige begavelse og raffinerede instinkter adskiller os fra dyret, er – således ifølge Menasses ætsende og superskarpe noveller – vores evne til bedrag og selvbedrag.

Eva Menasse er foreløbig et nyt navn på dansk. Forhåbentlig bliver hun en dag til et helt forfatterskab (hun har skrevet fire romaner ud over novellerne).

Eva Menasse: ’Dyr for viderekomne’. Oversat af Inge Nissen. Forlaget Jensen & Dalgaard. 326 sider. 300 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Den er bestilt på biblioteket.