Læsetid: 4 min.

Linda Boström Knausgårds ’Oktoberbarn’ gør op med både elektrochok og psykiatrien

Linda Boström Knausgård har skrevet en stærk roman om tvangsindlæggelse og kærlighed
Et gennemgående tema i Oktoberbarn er, hvordan vi former vores egne og andres liv. Ikke igennem gode intentioner, men igennem handlinger. Og ikke kun igennem handlinger, men også igennem det, vi ikke gør.

Et gennemgående tema i Oktoberbarn er, hvordan vi former vores egne og andres liv. Ikke igennem gode intentioner, men igennem handlinger. Og ikke kun igennem handlinger, men også igennem det, vi ikke gør.

Jasmin Storch

31. januar 2020

»De udsatte min hjerne for så meget strøm, at de var sikre på, at jeg ikke ville kunne skrive det her.« Svenske Linda Boström Knausgårds roman Oktoberbarn er et opgør med det psykiatriske system i Sverige og skildrer den elektrochokbehandling, som forfatteren modtog i perioder, hvor hun var tvangsindlagt med svær depression mellem 2013 og 2017.

Ifølge romanen er Sverige det land i verden, der udfører flest elektrochokbehandlinger pr. indbygger – en behandling, som er forbudt i flere lande. En af bivirkningerne er kortvarig eller permanent hukommelsestab. Lægerne i romanen kalder behandlingen »skånsom« og siger, at det er ligesom at »genstarte en computer«. Men hvad hvis man ikke har gemt minderne, inden man genstarter?

Linda Boström Knausgård: ’Oktoberbarn’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu