Læsetid: 3 min.

Reformationens samfundsorden var en politistat

Morten Fink-Jensen har skrevet om dengang Danmark blev omkalfatret
31. januar 2020

De sejrende skriver historien. Også religionens. I 1536 ændredes Danmarks kirkelige indretning radikalt – og dermed også rigets forfatning. Konge og kirke blev reelt og formelt to sider af samme sag. Kirken med dens enorme formuer fik hidtil delvis dessiner fra Rom; nu overtog kongemagten hele indretningen, konfiskerede kirkegodset og videredonerede en del til forbundsfællerne og magtbasen i adelen.

Indflydelsen fra Rom var hermed afbrudt. Den katolske kirke blev fra at være eneste legitime konfession forbudt. Statsmagten satte sig ikke alene på den fysiske kirke, ydermere på forkyndelsen, gudstjenestens form og indhold, forvaltningen og på præste- og bispeudnævnelser.

Morten Fink-Jensen: ’Den danske reformation – 100 danmarkshistorier’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Per Klüver
  • Peter Knap
  • Carsten Mortensen
  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
Erik Karlsen, Per Klüver, Peter Knap, Carsten Mortensen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu