Læsetid: 3 min.

Weimarrepublikkens dødskamp var en pinefuld, langvarig og kompliceret proces

Den 30. januar 1933 blev Adolf Hitler udnævnt til tysk rigskansler. Sådan havde det ikke behøvet at gå
'Banemændene' er en nådesløs og medrivende skildring af Weimarrepublikkens sidste krampetrækninger, som blandt andet førte til udnævnelsen af Hitler til tysk rigskansler.

'Banemændene' er en nådesløs og medrivende skildring af Weimarrepublikkens sidste krampetrækninger, som blandt andet førte til udnævnelsen af Hitler til tysk rigskansler.

Album / Fine Art Images

24. januar 2020

Hvorfor går demokratier under? Spørgsmålet hjemsøger den vestlige verden. Med historien som læremester giver bogen Banemændene en utraditionel opførelse af den nok mest berømte demokratiske fiasko: Weimarrepublikkens undergang i 1932-33.

Hvorfor gik rigspræsident Hindenburg den 30. januar 1933 med til at overlade rigskanslerposten til Hitler, kun to måneder efter at han havde afvist at gøre netop det, fordi han frygtede, at en regering ledet af Hitler ville udvikle sig til et »partidiktatur«, som han formulerede det?

Weimarrepublikkens dødskamp var en pinefuld, langvarig og kompliceret proces, men som denne bog med al tydelighed viser, troede ingen af beslutningstagerne længere på det parlamentariske demokrati.

Det gjaldt von Papen, som i november måtte overlade regeringsmagten til sin rival, general von Schleicher, og det gjaldt Schleicher, som i to måneder regerede videre på fuldmagter med ustabile alliancer, mens Hitler, der ellers var blevet tilbudt en ministerpost, nægtede at være andet end kansler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu