Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Børn og unge fra Danmarks almene boliger skaber anarkistisk og sprudlende lydcollage

Samfundet er en legeplads, og legepladsen er et samfund i Pumapunks livsmodige lydunivers. Her trænger frihedsfølelse og musikalsk begejstring gennem den alvorlige lyrik som skarpe, håbsindgydende forårssolstråler
Kultur
12. februar 2020

Når man som voksen følger med i, hvordan der diskuteres udsatte boligområder, ghettopakker og bandekonflikter i medierne, kan det måske være let at glemme, at der rent faktisk også bor børn. Denne forglemmelse kommer projektet Pumapunk definitivt til at udrydde.

For første gang i dansk musikhistorie er der udkommet et album, skabt af børn og unge fra landets almene boligområder. Pumapunk er et samarbejde mellem brancheorganisationen BL – Danmarks Almene Boliger og ngo’en Turning Tables Danmark, der arbejder for at styrke udsatte børn og unge gennem kreative projekter. Part 1 ligger klar, mens Part 2 er sat til at udkomme senere i år.

Bag Turning Tables Danmark står bl.a. musikerne Alex Ferlini fra punkbandet NEXØ, og Martin Højland, der er kendt som DJ Er Du Dum Eller Hvad og medstifter af DJ-kollektiverne AVAVAV og Den Sorte Skole. Undervejs i projektet har Turning Tables Danmark besøgt seks af landets almene boligområder med et mobilt musikstudie i en container, sådan at mere end 250 børn og unge fra områderne har haft mulighed for at deltage i deres workshops.

I pressemeddelelsen fortælles det også, at projekttitlen Pumapunk henviser til både Kattejammer Rock fra 1976, hvor børn og unge fra Vesterbro Ungdomsgård sang om livet i området, samt til den unikke energi, som Turning Tables Danmark mødte ude blandt børnene og de unge.

Dramatisk og drillesygt

De 13 numre på Pumapunk, Part 1, er korte og intense, individuelle fortællinger fra hverdagen som beboer i en af Danmarks almene boliger. Sangteksterne er skrevet af børnene og de unge selv, mens lydsiden er produceret af folkene bag Turning Tables Danmark ud fra sangskrivernes forslag.

Albummet giver et sjældent, intimt indblik i et på en gang modent og umodent lydunivers. Det indeholder elementer af punk, hip hop, reggae, elektronisk sampling og verdensrytmer – alt sammen samlet til en anarkistisk og sprudlende lydcollage. Dertil er teksterne chokerende ærlige, velskrevne og modige.

For eksempel skriver 17-årige Koray fra Sønderborg om sin ven, der døde i en bilulykke på nummeret »Tider«.

»Zaccharia, melodia,
ind i studiet, som en tiger,
sket er sket, ikke tænk for meget,
stemme på en stemme,
det var dengang,
endnu en sjæl som er væk«

Og klimasangen »Gør Noget«, skrevet af 10-årige Tibe og Laila fra Nørager, proklamerer: »Det er gået i stå for naturen som et ur, der ikke dur / vågn nu op fra jeres lur!«

Den musikalitet, energi og sangglæde, som børnene og de unge er gået til opgaven med, høres tydeligt på Pumapunks Part 1. Deres frihedsfølelse, livsmod, selvsikkerhed og begejstring for at lave musik trænger som skarpe, håbsindgydende forårssolstråler igennem den alvorlige lyrik. Ligesom at løbe ned i kaninhullet i Alice I Eventyrland bliver lytteren sendt af sted til en dramatisk og drillesyg underverden, hvor samfundet er en legeplads, og legepladsen et samfund.

Både som et moderne, socialt musikskoleprojekt og som et fængende, dokumentarisk vidnesbyrd, rejser Pumapunk sig fra undergrunden for at overdøve den tomme voksensnak. Disse unge, uforglemmelige stemmer har allerede forenet sig til et uomgængeligt kor af gode ønsker for fremtiden.

Pumapunk: ’Part 1’ (Turning Tables Danmark & BL)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her