Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Bombshell’ fortæller en vigtig, bidsk historie om et dumt svin og de kvinder, der fik ham ned med nakken

Jay Roachs underholdende, sorthumoristiske dokudrama ’Bombshell’ fortæller historien om de kvinder, der trak tæppet væk under Fox News-chefen Roger Ailes ved at afsløre hans gentagne, seksuelt krænkende adfærd
Megyn Kelly (Charlize Theron) overvejer, om hun skal falde sin klamme chef på Fox News, Roger Ailes (John Lithgow), i ryggen i Jay Roachs ’Bombshell’. 

Megyn Kelly (Charlize Theron) overvejer, om hun skal falde sin klamme chef på Fox News, Roger Ailes (John Lithgow), i ryggen i Jay Roachs ’Bombshell’. 

Nordisk Film

Kultur
27. februar 2020

At Roger Ailes, manden, der gjorde Fox News til den succesfulde, ultrakonservative bastion, kanalen er i dag, var et dumt svin, der krævede seksuelle ydelser af de kvinder, han ansatte og gjorde til tv-stjerner, er velkendt. Det gav genlyd, da han i 2016, længe inden Harvey Weinstein og #MeToo, blev tvunget til at stoppe som Fox News’ chef, efter at flere kvinder anklagede ham for overgreb og krænkelser, og Fox’ ejer, Rupert Murdoch, lagde afstand til Ailes og indgik økonomiske forlig med flere af kvinderne.

Et indblik i, hvem Ailes var – han døde i maj 2017 – og hvordan han gjorde Fox News til en magtfaktor i amerikansk politik, fik man siden i den fremragende og dybt foruroligende HBO-dramaserie The Loudest Voice, hvor Russell Crowe spillede Ailes. Blandt andet var han en blændende dygtig populist, der forstod, hvordan man kunne bruge den splittelse og utilfredshed, der var i USA, til at skabe en magtfuld, højreorienteret nyhedskanal.

I Jay Roachs nye film, den kulørt-satiriske Bombshell, handler det mere om kvinderne, der led under Ailes (spillet af John Lithgow), og som endte med at få ham ned med nakken: Tv-værterne Megyn Kelly (Charlize Theron) og Gretchen Carlson (Nicole Kidman) og produktionsassistenten Kayla Pospisil (Margot Robbie i en rolle, der er en kombination af flere virkelige personer).

Megaloman tyran

Hvor Megyn Kelly er Fox News’ store, lysende stjerne, der ikke er bange for at lægge sig ud med republikanernes præsidentkandidat Donald Trump, er Gretchen Carlson så at sige på vej ud. Ailes har flyttet hendes program til den lidet attraktive eftermiddagssendeflade og er meget kritisk over for de emner, hun beskæftiger sig med, og måden, hun ser ud på. Kelly har derimod chefens fulde opbakning – i hvert fald til at begynde med, hvor hun modtager trusler fra Trump-tilhængere, der ikke bryder sig om hendes behandling af deres helt.

Kayla Pospisil er en ung, lidt naiv og meget attraktiv kvinde, der er ny på Fox News, og som drømmer om at blive vært. Da den notorisk dameglade Ailes får øje på hende, øjner hun pludselig chancen, men det går snart op for hende, at der er en høj pris at betale. Ailes forgriber sig på hende, og hun ved ikke, hvad hun skal gøre, eller hvem der kan hjælpe hende.

Ailes er en megaloman tyran, der omgiver sig med en gruppe klakører og assistenter og medhjælpere, der ikke bare skaffer ham nye, unge, smukke, blonde kvinder, men som også gør alt, hvad han siger, og sørger for at true, betale eller miskreditere kvinderne, hvis de bliver besværlige.

Grænseoverskridende adfærd

Det lyder fuldstændig som det netværk, der omgav Harvey Weinstein, og som gjorde det muligt for ham i årtier at udnytte sin magt til at misbruge kvinder, der gerne ville gøre karriere i filmbranchen. Roger Ailes var ikke mindre klam og manipulerende end Weinstein. Han regerede med lige dele pisk og gulerod, og der opstod en art personkult omkring ham, som var svær at overvinde. Det hjalp selvfølgelig også, at han havde gjort Fox News til en af de største nyhedskanaler i landet, og han tjente penge til Murdoch-familien. For en tid var han urørlig.

I Bombshell er det ikke før, at Gretchen Carlson får nok af Ailes’ nedværdigende opførsel – og forstår, at hendes kontrakt med Fox News ikke bliver fornyet – at noget begynder at ske. Først vil Megyn Kelly ikke være en del af sagen – og stort set ingen andre kvinder, der har været udsat for Ailes, tør udtale sig – men efterhånden bliver omfanget af Ailes’ krænkelser afsløret, og ikke engang Rupert Murdoch (Malcolm McDowell) kan sidde sin guldhønes grænseoverskridende adfærd overhørig.

På mange måder er Bombshell en psykologisk studie i de tre stærke, selvstændige kvinder. Gretchen Carlson og Megyn Kelly er på den ene side blevet hårde som flint af deres møder og konstante kamp med Ailes, og det kræver personlig overvindelse overhovedet at indrømme, at de gav efter for hans tilnærmelser og krav. De skammer sig over det. Ailes’ evige kritik af deres udseende og stil har især undergravet Carlsons tro på sig selv, mens Kayla Pospisil hurtigt mister sin uskyld, idealisme og sin tro på de mennesker, som omgiver hende og ikke hjælper, da hun har mest brug for det.

Ailes’ terrorregime

På den måde er Bombshell også et vigtigt stykke anskuelsesundervisning i, hvordan et menneske, en mand, med magt kan manipulere og skabe afhængighed, frygt og en perverteret fornemmelse af, at man som kvinde – og for så vidt også underordnet mand – ikke kan gøre andet end at lystre. Og hvordan det er uendeligt svært at bryde fri, selv når man som Megyn Kelly når toppen, fordi man ikke vil fremstå som svag eller et offer.

Et af de springende punkter i sagen mod Harvey Weinstein, der forleden blev kendt skyldig, har været, om juryen troede på de to kvinder, som anklagede den tidligere filmproducent for seksuelle overgreb, blandt andet voldtægt, netop fordi de begge havde et personligt og endda intimt forhold til manden efterfølgende. Bombshell illustrerer med al mulig tydelighed, hvordan den slags ofte sker på grund af den afhængighed og frygt, som overgrebsmanden skaber.

Det er en både vred og sorthumoristisk film, fuld af retfærdig harme og besk satire, og de tre hovedrolleindehavere – Charlize Theron, Nicole Kidman og Margot Robbie – inkarnerer glimrende både vreden og usikkerheden, kvinderne på Fox News bærer rundt på. De er i konflikt med sig selv og med Roger Ailes, der spilles tilpas slimet og ubehageligt af altid gode John Lithgow. Det er Ailes’ terrorregime, som på én gang giver de tre kvinder en karriere og ødelægger dem, og det er dem i fællesskab, der ender med at sige fra og rive ham ned. Bombshell er måske ikke verdens dybeste film, men underholdende er den – og den fortæller vigtig historie, vi ikke må glemme.

’Bombshell’ – Instruktion: Jay Roach. Manuskript: Charles Randolph. Fotografi: Barry Ackroyd. Længde: 109 minutter. Biografer landet over

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her