Læsetid: 4 min.

Dansk-svenske frijazzere overdøvede vinterens stilhed på årets Vinterjazz

En elektrisk guitar, hvis strenge torteres med strikkepinde og børster, tuba og akrobatisk trommespil. Den tyvende omgang af festivalen Vinterjazz er i gang over hele landet og stod onsdag for denne anmelder i freejazzens tegn
Svenske Mats Gustafsson og Torden Kvartetten blæste publikum omkuld med deres improvisationstyfon ved deres Vinterjazz-koncert på spillestedet Alice. Billedet her er fra en tidligere koncert under Copenhagen Jazz festival.

Svenske Mats Gustafsson og Torden Kvartetten blæste publikum omkuld med deres improvisationstyfon ved deres Vinterjazz-koncert på spillestedet Alice. Billedet her er fra en tidligere koncert under Copenhagen Jazz festival.

Kristoffer Juel Poulsen

17. februar 2020

Jeg fik engang en cd med Ornette Coleman af min far. Det var den eneste i hans meget omfangsrige jazzsamling, han ikke kunne holde ud at høre på. Jeg måtte gerne få den, for, som han sagde, han havde forsøgt at høre den én gang, og han kom ikke til at prøve igen. Det rakte hans ellers beundringsværdige tålmodig- og rummelighed ikke til.

Cd’en var Free jazz – A Collective Improvisation by the Ornette Coleman Double Quartet udgivet på Atlantic Records i 1961, og om det var af ren stædighed eller en særpræget form for ungdomsoprør er jeg ikke helt sikker på, men jeg satte mig for at gennemlytte de to numre, der tilsammen varer 37 minutter. Og til min egen overraskelse satte jeg oprigtigt pris på det, jeg hørte.

At albummet er spillet af en dobbelt kvartet betyder, at der i den højre højttaler er en kvartet med bas, trommer, trompet og basklarinet. I den venstre er der ligeledes en kvartet med Coleman på altsax. Denne konstellation medfører et inferno af dissonante sammenstød og uforudsigelige toner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
Hans Ditlev Nissen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu