Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Den finske roman ’Mr. Smith’ træder det antikapitalistiske søm i bund

Juha Seppälä er i dansk sammenhæng et nyt bekendtskab med et stærkt samfundskritisk forfatterskab bag sig
Kultur
7. februar 2020

Forfatteren er finsk og ifølge forlaget så sky og utilgængelig, at det hverken er muligt at få en aftale i stand med ham eller at opdrive et fotografi af manden. At der ikke er noget krimiplot i Juha Seppäläs roman spiller forlaget muntert på. Det skal understøtte indtrykket af forfatteren som finsk spøgelse.

Romanen er usædvanlig, men så mærkelig er den heller ikke. Det samme kan siges om Seppälä. Han er født i 1957 og har et stort, overvejende satirisk og samfundskritisk forfatterskab bag sig i klassisk modernistisk stil.

Juha Seppälä: ’Mr. Smith’.

Gucca
Mr. Smith, forfatterens første bog på dansk, er en herligt snoet affære og så satirisk og samfundskritisk, at det næsten i sig selv er et plot.

Romanen udspiller sig i grænselandet mellem Rusland og Finland med tyngdepunkter i Sankt Petersborg og på Det Karelske Næs (et sted mellem Finske Bugt og Ladogasøen) og strækker sig i tid fra slutningen af 1800-tallet til vore dage.

Titlens mr. Smith, en selvbestaltet problemløser, hører nutiden til og er på jagt efter sandheden om sin farfar, af længe uklare årsager benævnt Schmidt, og hans mystiske forsvinden i tiden mellem Første og Anden Verdenskrig.

Denne farfars hemmelighed ligger ikke så meget i hans forsvinden. Næ, hans egentlige hemmelighed (og næsten plotagtige rolle) ligger dels i det afviste romanmanuskript, ’Sort og rødt’, som vi undervejs i romanen (vistnok) får en række prøver på, og hvis organiske fletværk af ejendommeligheder danner model for Seppäläs egen romanpoetik.

Dels i hans foretagsomhed og fribytteragtige handelsliv, som på én gang gør farfaren til det sidste menneske i den gamle verden og det første i den nye og dermed til begyndelsen på den proces, der forskød verdens tyngdepunkt fra øst til vest, fra Schmidt til Smith. Og fra småkapitalistisk klondike til turbokapitalisme og finanskrise.

Meget af det er underfundig romanfortælling, andet er velskrevet samfundssatire. Det sidste for eksempel når romanens figurer udbreder sig om vore dages digitale medier, om litteraturverdenens komplette mangel på litterær interesse eller som her træder kapitalismekritikkens søm i bund:

»Verden er underlagt de finansielle markeders nåde, de er Gud, og markederne, der opfordrer en til at løbe utilstedelige risici, har formået at frigøre sig fra den politiske magts styring.«

Det skal blive spændende at se, om forlaget vil følge op med mere fra Seppäläs originalt vindøjede forfatterskab.

Juha Seppälä: ’Mr. Smith’. Oversat af Birgitta Bonde Hansen. Forlaget Jensen & Dalgaard. 298 sider. 300 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her