Læsetid: 9 min.

Ivan Bunin var optaget af menneskets lod, ikke det enkelte menneske

Stemplet som kontrarevolutionær, borgerlig og antiproletar af Stalin og tvunget til emigration, men ingen forfatter er så russisk som Ivan Bunin. Nu foreligger på dansk den perfekte bog om denne mester fra Rusland
Den russiske forfatter Ivan Bunin (nummer tre fra venstre) i sin sommerresidens i Grasse nær Cannes sammen med sin kone Vera (nummer tre fra højre) og venner i 1933, året, hvor Bunin også blev tildelt Nobelprisen i litteratur.

Den russiske forfatter Ivan Bunin (nummer tre fra venstre) i sin sommerresidens i Grasse nær Cannes sammen med sin kone Vera (nummer tre fra højre) og venner i 1933, året, hvor Bunin også blev tildelt Nobelprisen i litteratur.

Album / Fine Art Images

14. februar 2020

At møde russeren Ivan Bunins forfatterskab, hvad man til alt held nu har mulighed for med novelleudvalget Herren fra San Francisco (netop udkommet på Bechs forlag) og at gøre sig fortrolig med hans personlighed og skæbne, hvad man ikke kan lade være med, er et vovestykke.

Passer man ikke på, bliver man hurtigt suget med slipstrømmen fra hans forførende, både kolde og pirrende fortællekunst ned i et hul, som man ikke kan komme op af lige med det samme. For fænomenet Bunin – der længe har befundet sig i skyggen af ikke mindst Tolstoj og Tjekhov – har mange og lange tråde og fører vidt. For enden af hullet åbner der sig, med ham som udsigtspunkt, et stort og kompliceret historisk landskab.

Ivan Bunin (1870-1953) var et stort navn i Europa i trediverne og fyrrerne. Han fik Nobelprisen i litteratur i 1933 som den første russiske forfatter nogensinde. Han sad i en biograf i Grasse (ikke langt fra Cannes), hvor han boede, i selskab med sin nye muse og sekretær, en ung russisk digterinde, da nogen prikkede ham på skulderen og fortalte ham, at hans kone havde talt med Stockholm. Det Svenske Akademis sekretær havde ringet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pietro Cini
Pietro Cini anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu