Læsetid: 7 min.

Københavns Museum har taget magten i Overformynderiet og givet den til byens borgere

Det gamle Overformynderi er blevet til Københavns Museum, og huset i sig selv er et besøg værd. Her er det byens beboere og ikke bare bygninger, konger og planlæggere, der har magten i fortællingen. Men når man ser byens modkulturhistorie blive til museumsgenstande, efterlades man med en følelse af resignation. Det er dog ikke nødvendigvis museets skyld
Agnes Slott-Møllers glasmaleri fra Københavns Museum, som er flyttet til Stormgade. I den permanente udstilling finder man blandt andet en interaktiv model af hovedstaden, der viser byens udvikling gennem tiden.

Agnes Slott-Møllers glasmaleri fra Københavns Museum, som er flyttet til Stormgade. I den permanente udstilling finder man blandt andet en interaktiv model af hovedstaden, der viser byens udvikling gennem tiden.

Thorkild Jensen

12. februar 2020

Allerede da jeg ankommer til Københavns Museums nye adresse i Stormgade lørdag eftermiddag, er det tydeligt, at museet stadig er i gang med at åbne. To museumsansatte står og bakser med at sætte en kile i hoveddøren. Sikkert i en bestræbelse på at få huset til at se åbent og inviterende ud.

I en periode cyklede jeg dagligt forbi den imposante, men på ingen måde indbydende bygning, der i sin tid husede Overformynderiet, en institution, der forvaltede de umyndiges formuer. En bygning fra 1894 – dengang statens fasthed over for de utilregnelige borgere skulle afspejle sig i murstenene.

Men nu tager borgerne bygningen tilbage. Da jeg først er kommet indenfor, skal det vise sig, at det ikke bare er lykkedes for Københavns Museum at slå dørene ind til Overformynderiet. I det hele taget er det borgerne og ikke stat og bygninger, der er i centrum for museets fortælling om byen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Morten Wieth
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Thomas Tanghus, Morten Wieth, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu