Læsetid: 4 min.

Løgne og fortielser ligger som tunge sten på brystet i Steve Sem-Sandbergs nye roman ’Stormen’

Svenske Steve Sem-Sandbergs konstant spændende roman ’Stormen’ handler om familiehemmeligheder, dæmoni og nazistiske forbrydelser på en lille norsk ø
Det er ikke et øjeblik kedeligt at læse ’Stormen’. Jeg læste med en forblændet iver efter at forstå øen og dens dæmoni til bunds, trods tydelige signaler om, at selv fortælleren Andreas har munden syet sammen, skriver anmelder Thomas Thurah.

Det er ikke et øjeblik kedeligt at læse ’Stormen’. Jeg læste med en forblændet iver efter at forstå øen og dens dæmoni til bunds, trods tydelige signaler om, at selv fortælleren Andreas har munden syet sammen, skriver anmelder Thomas Thurah.

Stina Stjernkvist/TT/Ritzau Scanpix

21. februar 2020

Et sted i Steve Sem-Sandbergs roman fortælles det, hvordan drenge af chilotefolket lige efter fødslen udvælges til at blive deres hjemøers vogtere. De får herefter det ene ben knust og bundet fast til ryggen, så de ikke skal flygte, og alle kropsåbninger, fra mund til anus, syet sammen, så de ikke skal røbe øernes hemmeligheder til fremmede.

Det voldsomt sanselige går igen i romanen. En person kan udsende »en stram lugt af stald og læder og sved og tobaksrøg« og af »noget stift og tykt, mælkeagtigt«. Imens flyenes rasende motorer genlyder på himlen, og døre giver efter »med en lyd af træ, der splintrer«, for at åbne ind til et »støvfyldt mørke med den velkendte lugt af kældermug og fyringsolie«.

Der er noget indelukket og kvælende ved det sanselige i romanen. Og noget mere end det: noget lemlæstende.

Det harmonerer godt med den anden funktion, myten om chilotefolket tjener i Sem-Sandbergs roman: Løgne og fortielser ligger som tunge sten på brystet af fortælleren, virkeligheden, han forsøger at sætte ord på, flyder ud i en mælkehvid tåge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu