Læsetid: 5 min.

’Løvens Hule’ skaber underholdning ud af iværksætterkapitalismens grimme fjæs – og jeg elsker det

Nærmest alt og alle i DR1’s ’Løvens Hule’ viger for profit, og det gør det bestemt svært at holde af. Men programmet er stadig virkeligt godt fjernsyn. På grund af produkter såsom bestik til chips og et savlpræventivt låg til hundens vandskål. Og på grund af de danskere, der leger Georg Gearløs på slap line
Drool Stop hedder produktet, som løverne her tester – det forhindrer hunde i at savle i deres vandskål. Der er stor underholdningsværdi i at vise, at der er nogen, der har fundet på sådanne produkter – at de rent faktisk findes.

Drool Stop hedder produktet, som løverne her tester – det forhindrer hunde i at savle i deres vandskål. Der er stor underholdningsværdi i at vise, at der er nogen, der har fundet på sådanne produkter – at de rent faktisk findes.

Per Arnesen

19. februar 2020

Blottede murstensvægge, skotlamper og jerndøre. Sådan sættes scenen i Løvens Hule. I DR1-programmet, der bringer iværksætterlingo og eventyr om uendelig vækst ind i danskernes stuer, er outsourcing, kødforbrug og skønhedsidealer ikke et problem, så længe det er en god forretning. What’s not to hate, kunne man med rette indvende. Det gør jeg også, hader det, men der er et men: Jeg elsker det nemlig også.

Og jeg er tydeligvis ikke alene. Løvens Hule er i skrivende stund det allermest streamede program på DR TV. Seertal viser, at tv-konceptet tiltrækker over en halv million seere på ugebasis og dermed scorer en topfemplacering blandt de mest sete tv-programmer i Danmark lige nu. Programmet har kørt over skærmen i fem sæsoner, og femte og seneste sæson kulminerer med sidste afsnit i morgen, torsdag.

Konceptet, der oprindeligt er japansk, sætter investorer og iværksættere i stævne. Iværksættere præsenterer deres virksomhed, og et panel på fem investorer stiller opklarende spørgsmål, inden de vurderer, om de vil byde på dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

To nylige forsøg er alt, det er blevet til for mit vedkommende.

Igen et koncept der ikke fænger mig.

Steffen Gliese

Ja, det er virkelig patetisk at se, hvor småtskårne og uden horisont disse iværksættere viser sig at være. De er et virkeligt symptom på den sygelighed, der er indbygget i kapitalismen: at den reelt ikke medfører fremskridt.

Ejvind Larsen, Hanne Utoft, Jan Weber Fritsbøger, Anders Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Ja, lad os dog endelig svine folk til. Folk der er entreprenante, skaffer arbejdspladser og betalet skat mv. Dem kan vi ikke lide. Fy for helvede nogle dumme svin.

Fint at du ikke kan lide kapitalismen, men at påstå at den ikke har ført til fremskridt er noget gedigent sludder.

Søren Kristensen

Løvens Hule når ind til benet af hvad iværksætteri drejer sig om og kræver af de håbefulde, og heldigvis kommer fløjlshandskerne af, på samme måde som det sker i X-Faktor. I begge lejre er der hvergang nogen der kommer i skole, for ikke at sige at de bliver sat på plads (uagtet ikke alle er parate til at tage kritikken ind på stedet). Endelig er der også de momenter hvor en og anden rent faktisk har en god idé, som egentlig sagtens kunne klare sig uden for konceptet og det er selvfølgelig altid interessant. Jeg kunne ikke være mere begejstret.

Randi Christiansen

Som een af mine venner en gang for mange år siden sagde til mig 'ideer, det er noget, vi alle får, når vi sidder på potten'

Meget flabet type, og han har ihvertfald ret i, at ikke alle ideer er bæredygtige. Men ideer, det får vi alle sammen - i stort og i småt. Og hvis det så ligefrem er en bæredygtig ide, er det en winwin. Meget sjovt program at følge, og hvis jeg turde, ville jeg selv melde mig. Har et par skuffeprojekter, det kunne være sjovt at få feed back på.

Steffen Gliese

Nej, Jens Christian Jensen, fremskridt kommer af møjsommeligt fremskaffet viden om tingenes tilstand, udvikling af teorier, efterprøvning af dem - og så kommer der et menneske, der smækker opdagelsen ind i et design og sætter en start- og stopknap på og tjener milliarder.
Det er ikke et spørgsmål om at 'skabe arbejdspladser' eller 'betale skat', det er et spørgsmål om at udtænke løsninger på spørgsmål, der kan sikre et gavnligt forbrug - ikke en jagt på at finde på nye måder at formøble ressourcer for at skabe omsætning på et marked, der intet med værdiskabelse har at gøre. Ting bliver ikke mere værd af at blive solgt.

Ejvind Larsen, Hanne Utoft, Jan Weber Fritsbøger, Jane Doe og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

jens kristian, du tror på myten om at de rige betaler meget i skat, men desværre er virkeligheden at de rige er dem som betaler mindst, hvis man altså måler det i % af indkomsten,
en borgerlig avis ville slå et slag for at afskaffe topskatten, så de skrev en artikel om det uretfærdige i topskat, overskriften var: "de rigeste 10% betaler 40 % af alle skatter"
og så tænkte en masse mennesker jo nok, hold da op det var meget, hvad avisen ikke medtog fra statistikken var, at de samme 10% får 80% af alle indtægter,
med andre ord betaler vi andre 60% af alle skatter selvom vi kun får 20% af alle indtægter, årsagen er alle de skatte-smuthuller man har når man har kapital,
den virkelige virkelighed er at de rige er meganassere som lever udelukkende af andres arbejde, nemlig de ansatte i de virksomheder de ejer, og samfundet som stiller infrastruktur til rådighed for dem til en latterlig lav pris, husk det er IKKE virksomheden som forsørger de ansatte, det er de ansatte som ved deres arbejde skaber hele virksomhedens værdi, og hele overskuddet rub og stub.

Randi Christiansen

Vi lever i de smuldrende rester af en kultur, hvor 'den første million er den sværeste' hædres. Jeg så forleden et program om lars larsen, og det er svært ikke at have sympati for den mand. På det personlige plan. Men forretningsmodellen, hvor det der gælder er omfanget af den enkeltes formue og evne til at navigere i en given kultur, er dybt dysfunktionel. Fordi det overlader til den enkelte at bestemme, hvordan samfundets ressourcer forvaltes. Følg pengene - find de ansvarlige. Det er så indlysende, at pengemagten gør alt for vha fodbold, fjernsyn og frygt for udkommet at miskreditere denne ellers meget logiske følgeslutning. Og resultatet? Miljø-og socioøkonomiske katastrofer.

Et overbevisende og validt modspil til den herskende dekadente fortælling er at finde i de permakulturelle principper. Begynd evt dannelsesrejsen med at læse 'palle alene i verden'. Næste skridt kunne være at orientere sig om det spanske kollektiv marinaleda og at studere rudolf steiners forfatterskab. Der udbydes fremragende kurser i permakultur.

Det er et spørgsmål om effektiv markedsføring. Jeg gør, hvad jeg kan. Information?