Læsetid: 7 min.

Mesterværket ’Jeanne Dielman’ er tilbage i biograferne efter 45 år. Den er stadig tre timer værd

Belgiske Chantal Akermans 45 år gamle og mere end tre timer lange ’Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ er et minimalistisk, feministisk mesterværk om et af den slags stille kvindeliv, vi sjældent ser på lærredet. Nu har filmen dansk repremiere
Chantal Akermans ubevægelige kamera rammer spartansk Jeanne Dielman (Delphine Seyrig) ind og understreger hendes ensomhed og monotonien i hendes liv i ’Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’.

Chantal Akermans ubevægelige kamera rammer spartansk Jeanne Dielman (Delphine Seyrig) ind og understreger hendes ensomhed og monotonien i hendes liv i ’Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’.

Miracle Film

2. marts 2020

Der sker ingenting, og der sker alting i Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, belgiske Chantal Akermans feministiske, minimalistiske mesterværk fra 1975, som nu har repremiere i danske biografer. Det er en dybt fascinerende og næsten hypnotiserende film, der med en spilletid på 201 minutter – mere end tre timer – kræver et stort engagement af publikum, men også giver uendelig meget igen.

Titlens Jeanne (en fremragende Delphine Seyrig) er en tiltrækkende kvinde i 40’erne, som bor alene med sin snart voksne søn i en lille lejlighed i Bruxelles. Manden døde seks år tidligere, og hun har aldrig været interesseret i at få sig en ny: »Lære en ny mand at kende? Nej, det har jeg ikke lyst til,« som hun på et tidspunkt siger til sønnen, Sylvain (Jan Decorte), da denne spørger hende i løbet af en af deres noget ødipale aftensamtaler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Og det er netop, hvad der sker, da Jeanne Dielman en dag kommer ud fra soveværelset efter at have betjent en af sine kunder. Håret er i uorden, og noget er tydeligvis ikke, hvad det plejer at være. Chantal Akerman har fortalt, at Jeanne simpelthen lige har fået sit livs første orgasme, og denne seksuelle vækkelse både forvirrer og ryster hende."

Har/havde publikum en chance for at vide, hvad Chantal Akerman senere fortalte?
Ellers kunne der jo være sket noget helt andet bag døren.. Noget ubehageligt, eller voldeligt.
Måske derfor sæderne klappede op?

Christian Monggaard

Der er ikke foregået noget voldeligt. Det kan man se på Jeanne Dielman. Selvfølgelig hjælper det, hvis man ved, hvad Akerman har fortalt. Man kan dog godt se, at det ikke er noget ubehageligt, og at det samtidig har rystet hende så meget, at hun er i vildrede og ude af synk med sig selv. Men se filmen.