Læsetid: 5 min.

’The Goop Lab’ er manipulerende, klasseblindt og ahistorisk, og Gwyneth Paltrow er dronningen

I Gwyneth Paltrows uhyggelige livsstilsserie på Netflix ’The Goop Lab’ med orgasmer, kolde bade og energifelter er stress, mindreværd, fattigdom, ensomhed, uformåenhed osv. ikke et strukturelt, men et 100 procent individuelt problem
Gwyneth Paltrow og hendes nørdede sidekick Elise performer at være afslappede kvinder, der altid er i øjenåbnende samtale.

Gwyneth Paltrow og hendes nørdede sidekick Elise performer at være afslappede kvinder, der altid er i øjenåbnende samtale.

Adam Rose / Netflix

14. februar 2020

I 2007 startede skuespilleren Gwyneth Paltrow en livstilssvirksomhed, Goop. På Goops hjemmeside kan man købe duftlys, proteinpulver og kogebøger, men Goop står også for wellnessretreats, pop op-butikker, en podcast og nu den nye dokuserie på Netflix, The Goop Lab. Serien er en guide til privilegerede helse- og new age-entusiaster.

Hvert afsnit præsenterer en ny spirituel og kropsoptimerende behandlingsform, blandt andet energihealing, metoder til at forynge sig gennem kost og ansigtsbehandlinger og workshops udi det at blive synsk. 

Her er seks betragtninger, jeg har gjort mig, efter at have set de foreløbig seks afsnit.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Juul
  • Svend Erik Sokkelund
  • Eva Schwanenflügel
  • Hanne Utoft
Poul Anker Juul, Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Jeg har kun set traileren, men har hørt en del om hendes brand før. Det er et meget morsomt indblik i prestigens absurde effekt på virkelighedsopfattelsen. En succesfuld, berømt, tiltrækkende, velhavende kvinde som mange andre kvinder ser op til, anbefaler X. Hendes "hof" af damer, der gerne vil være, ære og lære af deres soldronning imiterer det hun gør og det hun siger hun tror på, tror de så på. Og dør efterfølgende af Goops bistiksbehandling, eller får permanente skader fra en dejlig omgang skededampning.

Intet kan da være mere morsomt end når overklassen endelig er blevet så overbevist om at deres egen succes er lig med størrere indsigt, at de begynder at påstå ting såsom at spædbørn bør spise deres mødres op-gylpede mad, at vacciner gør børn autistiske, at mennesket aldrig gik på månen, at jorden er flad og at to plus to kun er lig med fire fordi det er noget man "nøjes" med at acceptere er sandt.

Man kan så påstå at det er tragisk at der er folk der lader sig narre. Det er tragisk at folk ikke er skeptisk overfor at magt, prestige, velstand og status ikke er lig viden, indsigt eller ekspertise, og at selv hvis en højstatusperson er ekspert i ét felt, er det ikke ensbetydende med at de er det i et andet. Men måske er dette kun noget man i bund og grund kun kan lære ved at blive skuffet af dem man indledningsvis stolte på? Jeg har mest lyst til at tro på, at man kan lære det meste ved at gennemgå kurser i f.eks. kildekritik.

søren ploug, Svend Erik Sokkelund, Niels Duus Nielsen, Morten Balling, Allan S. K. Frederiksen, Bruger 203810, Michael Rosenkilde og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

For nu at citere Søren Kierkegaard, siden han er nævnt ovenfor: "Ræk mig en brækspand"!

søren ploug, Svend Erik Sokkelund, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar