Læsetid: 4 min.

’Uncut Gems’ er en oplevelse, man bør unde sig selv

Safdie-brødrenes ’Uncut Gems’, der nu kan ses på Netflix, er en bemærkelsesværdig film om en mand på kanten – og den byder på en stor præstation af Adam Sandler
Basketballspilleren Kevin Garnett (i rollen som sig selv) er meget interesseret i den sjældne sorte opal, som diamanthandleren og hustleren Howard Ratner (Adam Sandler) har hentet hjem fra Afrika i Safdie-brødrenes ’Uncut Gems’.

Basketballspilleren Kevin Garnett (i rollen som sig selv) er meget interesseret i den sjældne sorte opal, som diamanthandleren og hustleren Howard Ratner (Adam Sandler) har hentet hjem fra Afrika i Safdie-brødrenes ’Uncut Gems’.

Netflix

5. februar 2020

Svedige håndflader, forpustet, anspændt i hele kroppen, træt som efter at have løbet en lang tur, mentalt udmattet og tung i hovedet. Det kræver en vis stamina at se en film af Safdie-brødrene. Og det er ment som en ros.

Benny og Josh Safdie, der efterhånden har lavet fire spillefilm, brød stort igennem med deres forrige film, Good Times (2017), og de er nu aktuelle på Netflix med Uncut Gems, der er endnu mere hektisk og ubønhørlig i sit tempo og portræt af et menneske på vej ud over kanten.

Adam Sandler spiller hovedrollen som den jødiske diamanthandler og hustler Howard Ratner, der har kontor i New Yorks diamantdistrikt, og som i løbet af et par lange, opslidende døgn forsøger at holde sammen på sin smuldrende tilværelse.

Hans kone, Dinah (Idina Menzel), vil skilles, hans elskerinde, Julia (Julia De Fiore), flirter med en berømt musiker. Howard skylder penge til gud og hvermand, ikke mindst sin svoger, Arno (Eric Bogosian), der trods familieskabet sender nogle meget uforsonlige og hårdtslående gutter efter Howard.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens christian jacobsen

Filmen skildring af en diamanthandler er ufrivillig (?) antisemitisk. Den fremstiller en jødisk diamanthandler som upålidelig, egoistisk, arrogant - og pengepugende. Det kunne ikke være fremstillet bedre i SS-avisen der Stürmer. Ubegribeligt at det har undgået anmelderens opmærksomhed.

Thomas Petersen

Utroligt hvor lav tærsklen er for at trække antisemitisme kortet er i disse år. Jeg tror ikke du gør jøder nogen tjeneste ved at udvande begrebet yderligere Jens Christian. Men skaden er sket som vi kan se her, og idag betyder "antisemit" en person som Israel ikke kan lide. Senest da Corbyn blev udråbt til årets antisemit 2019.

Men ellers en udmærket Adam Sandler film, hans bagkatalog taget i betragtning.

jens christian jacobsen

Har du set fimen, Thomas? Jeg er ligeglad med om jeg 'gør jøder en tjeneste' eller om jeg 'trækker antisemitismekortet' osv osv. Jeg har set fimen og mener den er antisemitisk. Det debatteres af andre end mig: Fx
https://www.jta.org/2020/01/14/culture/uncut-gems-puts-age-old-jewish-st...
https://jewishcurrents.org/an-unserious-man/
https://www.inc.com/howard-tullman/uncut-gems-is-no-diamond-in-the-rough...
i følge instruktørerne er det en 'parabel' over fremstillinger af jøder. Tja. Jeg kan som mange, mange andre forestille mig at den bekræfter fresmtillinger af jøder som gridske og aggressive folk der snyder, hvor de kan komme afsted med det. Det er antisemitiske classic!

Randi Christiansen

Hvad er begrundelsen for at udstyre diamanthandleren med jødisk herkomst? Det er svært at få øje på, så det ligner et stort, dumt og unødvendigt selvmål fra instruktørernes side.

Randi Christiansen

Når argumentet for, at diamanthandleren udstyres med jødisk herkomst, kan være svært at få øje på, kan filmen derfor sikkert ses som værende antisemitisk.