Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Vestegnens betongrå stemning gør Suspekt uopslidelige på deres syvende album

Selv om Albertslund er ved at blive plastret til med rækkehushaver og rekreative områder, vil Suspekt altid kunne skabe en følelse af Vestegn. Rapkollektivet giver genlyd af den tunge, grå beton, de er vokset op i
På Suspekts syvende album, ’Sindssyge Ting’, er tiden, alderen og døden gennemgående temaer. Men de rapper stadig om sex og druk.

På Suspekts syvende album, ’Sindssyge Ting’, er tiden, alderen og døden gennemgående temaer. Men de rapper stadig om sex og druk.

Universal Music

Kultur
21. februar 2020

Dansk rap bryder frem på gaden som poetiske blomster mellem fortovsfliser. Navne som Sivas, Gili, Tessa og Artigeardit har vist sig at være hårdføre. Men det mest højttravende navn inden for dansk hiphop er stadigvæk rapkollektivet Suspekt. 

De tre medlemmer – Rune Rask, Bai-D og Orgi-E – er vokset op i 1990’ernes Albertslund. Og selv om Vestegnen er ved at blive plastret til med rækkehushaver og rekreative områder, vil Suspekt altid give genlyd af beton.

I mere end 20 år har de været medskabere af det danske sprog. Med hits som »Proletar«, »Kinky Fætter« og »Sut Den Op Fra Slap« har de genoplivet gammeldags gloser, givet fremmedord en slidt, fordrukken klang og gjort det okay at sige pik og patter i offentligheden. 

På deres syvende album, Sindssyge Ting, er tiden, alderen og døden blevet gennemgående temaer. Men Suspekt rapper stadig om sex og druk.

Sprød Tessa

For mange er Suspekt lig med en nedladende tone over for kvinder. Man kan diskutere, om deres tekster er med til at holde liv i et forældet kvindesyn, men uanset hvad har hunkønnet altid været en uundværlig rekvisit for Suspekts ordkunster. Og på Sindssyge Ting har Suspekt for vistnok første gang inviteret et par kvindelige kunstnere til at medvirke, nemlig rapperen Tessa og rocksangerinden Anne Linnet.

Nummeret »Lykken Kommer« er lidt, ligesom hvis man beslutter sig for at tage sin mor med på druk: Man troede, det var en god idé – men det var en virkelig dårlig idé. Her synger Linnet et trivielt, blødsødent omkvæd om at leve i nuets magi og at fange verdens stjerner.

Imens benytter Suspekt lejligheden til at gøre status over sig selv: »Hva’ fa’en har I lavet på jeres hippiekursus / mens vi kørt’ landet rundt i 20 år i en fucking tourbus / I sku’ se, hva’ vi kør’ rundt i / du vil’ ikk’ overlev’ en nat, så luk dit hul i / vi skriver på en sangskat som Grundtvig / vi gør det ikk’ bare godt, vi gør det grundigt«.

Anderledes sprødt er Tessas sidste vers på »Vil Du Med …«. Det er sandelig ikke megen taletid, hun får – men nummeret rykker, og Tessa leverer sit bidrag så skrapt, så man som kvindelig lytter også får grineren på:

»Han sov som en sten, da hun lukked’ mig ind / vi ripped’ lamper, stole, B&O, Cock-Zilla har forsikring / så tør din’ øjn’, tudeprins / du betaler, når jeg gi’r Adonis drikkepeng’ udenlandsk / jeg drypper, når han råber – stønner, når han er hidsig / hårde hænder på mig gør mig freaky / men hva’ nu hvis min soulmate er en pige’ / så har man bare rendt rundt og sutted’ så meget pik helt uden grund«.

Vin og verdenssituation

Suspekt forsøger at kommentere på verdenssituationen på nummeret »Dø I Norden«. Men det er fandenivoldskheden på »Fang Mig I En Brandert«, »Det Goe Det Grønne«, »Helt Fuckt« og »Jeg Har Det Fedt«, der holder Sindssyge Ting oppe. Suspekts snalrede korsang, stemmernes råhed, de melankolske freejazztangenter og drævende trommespor giver en følelse af at stå i gråvejr og være ramt af livets tømmermænd. 

Sådan viser de, at Vestegnen er en følelse. Den tunge, betongrå stemning gør dem uopslidelige. De taler til danskerne, hvad enten det er lørdag nat eller tirsdag formiddag, uanset om man er mandschauvinist eller feminist, om man stammer fra Hvidovre, Harare, Herning eller Hellerup.

Suspekt: ’Sindssyge Ting’ (Tabu Records/Universal Music)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her