Læsetid: 3 min.

Zulay Magazieva skriver om den tjetjenske borgerkrig, hvor det er svært at være menneske i umenneskelige omgivelser

Den herboende tjetjenske journalist Zulay Magazievas beretninger fra borgerkrigene i Tjetjenien handler ikke om dem, der mistede livet, men om dem, hvis kroppe stadig er i live, men som zombier forsøger at leve videre med et spinkelt håb om at få vished
’Det tabte Tjetjenien’ minder os om den ødelæggende borgerkrig, der hærgede landet op gennem 1990’erne og 00’erne. På billedet her ses en gruppe tjetjenske flygtninge i den georgiske by Shatili, der grænser op til Tjetjenien. Billedet er taget den 8. december 1999.

’Det tabte Tjetjenien’ minder os om den ødelæggende borgerkrig, der hærgede landet op gennem 1990’erne og 00’erne. På billedet her ses en gruppe tjetjenske flygtninge i den georgiske by Shatili, der grænser op til Tjetjenien. Billedet er taget den 8. december 1999.

Reuters/Ritzau Scanpix

7. februar 2020

Vi har for længst glemt det; massegravene, de udbombede boligblokke, terrorangrebene, de lemlæstede børn. Tjetjenien var op gennem 1990’erne og 00’erne kampplads for den russiske hær og forskellige tjetjenske oprørsgrupper. Det eksakte dødstal kendes ikke, men man vurderer, at op mod 200.000 tjetjenere blev dræbt i de to krige, der for altid forandrede den lille republik.

Den herboende tjetjenske journalist, Zulay Magazieva, tager os med gennem sin barndom i 1980’ernes Tjetjenien, hvor man lever med konsekvenserne af 40’ernes deportationer og det spinkle håb, om at Perestrojka ville betyde indrømmelser fra myndighederne. Men med Sovjetunionens kollaps dør håbet om indrømmelser og frihed. En årelang kamp for overlevelse begynder for det tjetjenske folk.

Zulay Magazieva: ’Det tabte Tjetjenien’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Bindesbøll
  • David Zennaro
  • Karen Grue
  • Erik Karlsen
  • Christian Skoubye
Thomas Bindesbøll, David Zennaro, Karen Grue, Erik Karlsen og Christian Skoubye anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Bindesbøll

Tak til ekstremt modige Zulay Magazieva for at have skrevet denne både meget bevægende og meget barske bog. Jeg har kendt hende en del år, og ved at denne bog har været et stort, hårdt og vigtigt prjekt for hende, Og nu har hun gjort det. Hatten af

Det er desværre - som som alt hvad angår den generelle glemsel om det "Tabte Tjetjenien" - hidtil blot ikke blot een eneste kommentar herinde på Information, efter denne fine anmeldelser Hvorfor ikke ?
Der er åbenbart stadig samme billede, som forfatter Carsten Jensen engang på en af vore demonstrationer foran den russiske ambassade sluttede sin tale:
"Hvad er det tjetjenerne har gjort, at de stadig blot skal dø, i en sky af tavshed" ?

Jeg håber blot et par enkelte af Informations faste kommentatorer her i disse tråde går ned og køber Zulays fine bog. OG reagerer - lidt mere aktivt, overfor både et glemt Folkedrag og en uhyre krigsforbrydelse. Det er der brug for !

Thomas Bindesbøll

Rettelse: "Folkedrab" ! Måske meget passende at lige netop dette i vanlig taste-hast blev en ''tyrkfejl'' i indlægget ovenfor, men evt. læsere kan passende slå op under bla. "Chechen Civlian Losses during the Two Wars.

= Nødvendig læsning for alle, der ellers kerer sig om lov og ret, og ønsker at sætter sig ind i brutale, historiske facts om imperialisme og racistisk undertrykkelse af små folkeslag. Ift til tjetjenerne først Zar-Rusland, siden Stalins forbryderiske massedeportationer, efterfulgt af først fordrukne Jeltzin og siden iskolde kyniker Putin...

https://politiken.dk/debat/kroniken/art5683812/Massakren-på-Tjetjenien