Læsetid: 4 min.

Animationsdokumentar om Tove Ditlevsens knuste drømme er en poetisk perle

’Tove i stykker’ er en tindrende perle på lidt over 37 minutter, som smukt insisterer på at give os det ufuldstændige billede af vores litterære nationalklenodie Tove Ditlevsen og hendes bøvlede liv og åbne hjerte
Tove Ditlevsen var sej, men hun var også gjort af et stof, der kunne forvitre, og når Saif og Andersson kalder deres dokumentarfilm for ’Tove i stykker’, så er det ikke kun med reference til korte brudstykker af levet og afbrudt liv, men også til, at der var noget, der var eller gik i stykker i Tove Ditlevsen.

Tove Ditlevsen var sej, men hun var også gjort af et stof, der kunne forvitre, og når Saif og Andersson kalder deres dokumentarfilm for ’Tove i stykker’, så er det ikke kun med reference til korte brudstykker af levet og afbrudt liv, men også til, at der var noget, der var eller gik i stykker i Tove Ditlevsen.

CPH DOX

21. marts 2020

»Det er så ondt at leve, det er så tungt at lide / Kom, alle gode tanker, de blide og de rene / At ikke jeg skal være så bange og alene,« oplæser Tove Ditlevsen fra »Dødens ånde« fra debutdigtsamlingen Pigesind fra 1939.

Vi hører digtet i begyndelsen af instruktør og manuskriptforfatter Sami Saif og animationsinstruktør Peter Lopes Anderssons nye kortdokumentar Tove i stykker. Så er tonen sat.

Alting kan gå itu, ikke mindst skrøbelige mennesker. Tove Ditlevsen var sej, men hun var også gjort af et stof, der kunne forvitre. Og når Saif og Andersson kalder deres dokumentarfilm for Tove i stykker, så er det ikke kun med reference til korte brudstykker af levet og afbrudt liv. Men også til, at der var noget, som var eller gik i stykker i Tove Ditlevsen.

Hun undviger

Sami og Andersson har skabt en lille, tindrende, stramt poetisk perle på lidt over 37 minutter om et af vores litterære nationalklenodier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jane Jensen
  • Freddie Vindberg
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Ejvind Larsen
Jane Jensen, Freddie Vindberg, Maj-Britt Kent Hansen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

God film! Og omtalen her supplerer fint det, som ikke står så klart i filmen.

Der skal betales i Euro. Det kunne måske udvides med DKK? For mon ikke næste års CPH:DOX - Corona eller ej - vil være at finde online. Biografbilletterne plejer der ikke at være nok af. Dog en ulempe for biograferne, som også før Corona havde trange kår.

Maj-Britt Kent Hansen

Hov, jeg glemte at nævne, at filmen vises på DR2 søndag aften, hvis man vil spare euro og vekselgebyr.