Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Bad Bunny skaber fyrværkeri side om side med primitivt klingende bossanova

Genren reggaetón kan blive en kalorietung cocktail af ingenting serveret med svedig hånd af en lummer bartender, der »snart har fri«. Men den puertoricanske superstjerne Bad Bunny har begået et sprudlende reggaetónalbum, der sprænger rammerne for, hvad genren kan. Og så er det det højest rangerende, rent spansksprogede album i den amerikanske Billboard-hitlistes historie
Det er indædt dansemusik, frivol underholdning og lysende fremsyn af høj karat, skriver anmelder Ralf Christensen om Bad Bunnys nye album ’YHLQMDLG’.

Det er indædt dansemusik, frivol underholdning og lysende fremsyn af høj karat, skriver anmelder Ralf Christensen om Bad Bunnys nye album ’YHLQMDLG’.

The Orchard

Kultur
26. marts 2020

Puertoricanske Bad Bunnys nye, tredje og sprudlende album YHLQMDLG starter med melodien fra den brasilianske bossanovaklassiker »Girl From Ipanema«.

Dermed binder han endnu en historisk sløjfe på alle de forbindelser til latin- og mellemamerikansk musikhistorie, som kendetegner den genre, han er blevet superstjerne inden for. Nemlig den i hans hjemland fødte reggaetón, som for længst har inficeret hele planeten.

Det er sket med et elektronisk betonet mix af dancehall, reggae, cumbia og anden latinamerikansk og caribisk folklore samt amerikansk rap – og altså nu et bette stænk bossanova.

Reggaetón er en rytmisk fodslæbende genre, der både kan signalere hashet sløvsind, træt kinddans med ens halvtomme drink, langsom erotica og/eller lummert hoftestødende fest.

Det er genren, der står til ansvar for tidernes største youtubehit, »Despacito«. Og ja, reggaetón kan være en kalorietung cocktail af ingenting serveret med svedig hånd af en lummer bartender, der ’snart har fri’. Men i Bad Bunny og hans produceres hænder er det en pisk af englestøv, der holder dig på dansegulvet til langt over sengetid.

The Orchard

Bunny er af folket

Men tilbage til begyndelsen, til »Girl From Ipanema«. I stedet for at blive nynnet og spillet på akustisk guitar, bliver den verdenskendte melodi afviklet på et billigt klingende keyboard.

Pludselig forvandlet til ren suppe, steg og is og perfekt som et vink med en vognstang om, at reggaetón er af folket, ikke overklassen, som det var tilfældet med bossanova. Bad Bunny kommer selv fra den nedre middelklasse. Hans far var lastbilchauffør og moren tidligere skolelærer.

Men når Bad Bunny begynder at synge, så glemmer man den slags overvejelser. Det hele løfter sig. Hans sprøde stemme gjalder nu ud over hustagene, hvor der snart er fyrværkeri side om side med den primitivt klingende bossanova. Man får lyst til at holde ham i hånden, mens han synger om en vistnok tabt kærlighed. Eller hvad pokker han nu synger om.

Ikke en idiot på modersmålet

For os, der er mere end un poco rustne på spansk, er det sprogbarrieren uagtet en fornøjelse at være i selskab med hans melodiske tæft, hans legesyge og hans kokette, lette snøvlen og alligevel ofte gjaldende sang, der får livet til at selvlyse.

Man kan sagtens lytte fri af teksterne, uden at blive dirigeret ind i en bestemt følelse af ordene. Og det endda i lun forvisning om, at den gode Bad Bunny ikke er en idiot på sit modersmål.

Han er gået i brechen for en myrdet transkvinde i sin optræden på Jimmy Fallons The Tonight Show og giver fuckfinger til kvindehad, kvindevold og homofobi i sine musikvideoer, se for eksempel »Caro« og »Solo De Mi«. Det gør han inden for en genre, hvor kvinder tit har svært ved at få ørenlyd, ikke mindst som seksuelt proaktive individer.

The Orchard

Spansksproget rekord

26-årige, puertoricanske Benito Antonio Martínez Ocasio alias Bad Bunny er så også blevet en superstjerne uden for den spansksprogede verden.

YHLQMDLG er med sin debut på andenpladsen på den amerikanske Billboard-hitliste det højest rangerende rent spansksprogede album i listens historie.

Bunny har også flere sange i spændingsfeltet mellem 450 millioner og en milliard views på YouTube. Og når han har gæster i sine sange, så er det gerne topfolk som Drake, Cardi B og J Balvin.

YHLQMDLG er et multifarvet reggaetónalbum. Titlen er en forkortelse for »Yo Hago Lo Que Me Da La Gana«, spansk for »jeg gør, hvad der passer mig«. Og det sker over 20 numre og 66 minutter, hvor Bad Bunny både besøger fortid og leverer en spraglet serie af bud på, hvad reggaetón kan bære med sig ind i fremtiden.

Mørke og lys kæmper eller kinddanser albummet igennem.

Lige så gejlt stødende og tyggegummifjollet »Yo Perreo Sola« er, lige så mørk og jaget er det efterfølgende track »Bichiyal«. På »La Santa« råbesynger Bunny sin melankoli fri af den knugende synthmelodi, mens han på »La Zona« – ud fra musikken at dømme – har travlere med at befri understellet.

Den besættende hymniske »Ignorantes« er Coldplay på reggaetónsk, mens »A Tu Merced« smukt blander blod med den jamaicanske reggaes modrytmik. Og så er der »Está Cabrón Ser Yo«, som er traphiphop, der synes tappet direkte fra Atlanta, Georgia.

Adlyd sirenekaldet

En del af charmen er, at Bad Bunny og hans gæstevokalister er så formidable til at hænge på beatets bagsmæk og synge i melodier, der lokker dig i sødmefuld synd. Og i et univers, hvor reggaetónrytmikken ganske vist stadig slæber synkoperet, men på en krævende måde. Adlyd sirenekaldet.

En af de absolutte kronjuveler er den næsten fem minutter lange forvandlingskugle »Safaera«, der skifter tempo og grundspor flere gange. Bad Bunny har inviteret de gamle reggaetónhelte Jowell & Randy og Nengo med, og sammen surfer og bumler de blandt andet hen over en kopi af melodien fra Missy Elliotts »Get Ur Freak On« samt et stjålet guitarriff fra Bob Marley & The Wailers »Could You Be Loved«. Og til sidst skruer de heeelt ned i tempo og tonehøjde og glider ud ad nummeret mod solnedgangen.

Det er indædt dansemusik, frivol underholdning og lysende fremsyn af høj karat.

Bad Bunny: ’YHLQMDLG’ (Rimas Entertainment/The Orchard).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her