Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Caribou er for høflig i sin feel good-folktronica

Caribou skriver folktronica-sange, hvor lykken viser sig i glimt som en hvidhovedet havørn. Men i forhold til det nævenyttige, musikalske bekendtskab, den canadiske musiker før har været, virker hans femte album, ’Suddenly’, lidt for indsmigrende
I forhold til det nævenyttige, musikalske bekendtskab, som Caribou (til venstre) før har været, virker de 12 numre på ’Suddenly’ lidt for indsmigrende, skriver musikanmelder Sophia Handler.

I forhold til det nævenyttige, musikalske bekendtskab, som Caribou (til venstre) før har været, virker de 12 numre på ’Suddenly’ lidt for indsmigrende, skriver musikanmelder Sophia Handler.

THOMAS SAMSON

Kultur
25. marts 2020

Musikgenrer er lige så lette at sætte sammen på kryds og tværs som legoklodser. Der dannes konstant nye, sære, mere eller mindre stabile kombinationer. En af dem, der umiddelbart lyder lidt off, men som har vundet stor popularitet, er bastardbarnet mellem folkemusik og elektronisk musik, kaldet folktronica.

Her er den akustiske guitarklimpren fra folkemusikken blevet erstattet af lige så fintfølte, elektroniske synthmelodier. Og den klare tenorstemme, der som regel tilhører forsangeren i et folkemusikband, indfinder sig gerne i folktronica i en stærkt manipuleret udgave.

Forsamlingen af folktronica-artister kunne godt ligne et slags futuristisk jagtselskab for velfriserede, eftertænksomme gentlemen. Blandt mest definerende musikere inden for genren findes amerikaneren Bon Iver, det britiske band Alt-J og så canadiske Caribou, som er den mest rutinerede – men efterhånden også den kedeligste af medlemmerne.

Svigermors drøm

Dan Snaith har med sine 20 års forskellige, elektroakustiske projekter fået en berettiget plads på elektronisk musiks trofæhylde. Nu er han klar med sit femte studiealbum under aliasset Caribou, som betyder rensdyr. Albummet hedder Suddenly og er svigermors drøm af en blanding mellem det dansevenlige og det lejrbåls-folkede. Men i forhold til det nævenyttige, musikalske bekendtskab, som Caribou før har været, virker de 12 numre på Suddenly lidt for indsmigrende.

Hvor Caribou før fristede med både knudrede, instrumentale kompositioner og ukunstlede folkepopsange, har sidstnævnte overtaget jagtmarkerne på Suddenly. De abstrakte blindtegninger, som han udførte på sine første udgivelser, »Hands First« (The Milk Of Human Kindness, 2005), »Niobe« (Andorra, 2007) og ravehittet »Sun« (Swim, 2010), kaster blot flakkende, figurative skygger hen over hans seneste album.

Caribous vokal udspringer ikke længere af jagten på et motorolieindsmurt fantasivæsen. Snarere bevæger han sig i almindeligt betonet snak med sig selv gennem et langt mere naturtro lydlandskab af klaver og rumklang. Så nu skal man glæde sig over hans lyrik – og acceptere, at de fængende synthmelodier og elektroniske effekter i dag blot udgør sangenes sokler. Sange, hvor det at elske rimer på det at miste, og hvor lykken viser sig i glimt, som en hvidhovedet havørn.

Nummeret »You and I« er en feel good-fortælling om den fortsatte tilstedeværelse af en afdød. Teksten er rørende og udspiller sig samtidig inden for rammerne af en munter, livsbekræftende lydkulisse.

»You can take your place up in the sky
I will find a way to carry on down here
just as long as you are here
we can only make it if you try
there's a reason I feel this cold down here
come whisper in my ear«.

Glæden ved det hjemlige hyldes på »Home«, hvor strygere og blæsere pisker en nostalgisk, retroficeret stemning op. Og hen imod slutningen af nummeret »Lime«, der ellers er udpræget elektrisk ladet, messer en herre en slags forkyndelse over et kor.

Den syntetiske lyd, som Caribou dyrker, er blevet mindre eksperimentpræget og mere harmløs med tiden. Suddenly er et lystonet album, som er så høfligt og veltalende over for sin lytter, at det mest af alt virker bange for at komme til at fortælle nogen noget ubehageligt om, hvad det vil sige at gå på jagt.

Caribou: ’Suddenly’ (City Slang)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her