Læsetid: 4 min.

CPH:DOX’ åbningsfilm er et øjenåbnende portræt af fire idealister – og af deres tvivl

Kenneth Sorento har med ’Kampen om Grønland’, der skulle have været åbningsfilmen på året CPH:DOX, og som nu i stedet kan ses i deres online version af festivalen, leveret et øjenåbnende portræt af fire unge grønlænderes kamp for deres lands fremtid
’Kampen om Grønland’ er ikke en film, der forsøger at fremlægge en debat for eller imod grønlandsk selvstændighed. I stedet viser den gennem fire fine portrætter en igangværende diskussion om, hvilke politiske, kulturelle, økonomiske og sproglige fællesskaber der giver mening for de mennesker, der skal leve i dem.

’Kampen om Grønland’ er ikke en film, der forsøger at fremlægge en debat for eller imod grønlandsk selvstændighed. I stedet viser den gennem fire fine portrætter en igangværende diskussion om, hvilke politiske, kulturelle, økonomiske og sproglige fællesskaber der giver mening for de mennesker, der skal leve i dem.

PR-foto

17. marts 2020

Det er ikke for meget sagt, når fotograf og dokumentarist Kenneth Sorento kalder sin film for Kampen om Grønland. 

Filmens unge grønlandske hovedpersoner har vitterligt det til fælles, at de kæmper en daglig kamp. Den kamp handler ikke bare om, at de selv skal leve et godt liv, de er stolte af, men om at skabe en fremtid for deres land, som er bedre, end fortiden var med dens kolonialisme, og som er bedre, end nutiden er med dens massive sociale problemer. 

Gennem nogle år har Kenneth Sorento fulgt fire tiltalende idealister fra omkring tyveårsalderen til begyndelsen af trediverne: Kæresteparret Josef Tarrak-Petrussen, som er rapper, og Paninnguaq Heilmann, der er studerende og aktivist; selvstændighedsforkæmperen Kaaleeraq M. Andersen og medstifter af Samarbejdspartiet Tillie Martinussen. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Karen Grue
Klaus Lundahl Engelholt og Karen Grue anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Lundahl Engelholt

Hjertegribende film. Se den mens CPH:DOX har den på programmet. Dokumentarfestivalen kører online ril 5. april.