Læsetid: 4 min.

Et forbilledligt tvivlende portræt af oligarken, der blev menneskerettighedsforkæmper

Alex Gibneys CPH:DOX-aktuelle dokumentarfilm om Mikhail Khodorkovskij – oligarken, der blev menneskerettighedsforkæmper – er en øjenåbnende fortælling om magt, kapitalisme og demokrati i Rusland
Den reformerede russiske oligark Mikhail Khodorkovskij kæmper i dag for et demokratisk Rusland fra sit eksil i London. Alex Gibney tegner et tvetydigt portræt af dissidenten.

Den reformerede russiske oligark Mikhail Khodorkovskij kæmper i dag for et demokratisk Rusland fra sit eksil i London. Alex Gibney tegner et tvetydigt portræt af dissidenten.

CPH DOX

24. marts 2020

Amerikanske Alex Gibneys dokumentar om Mikhail Khodorkovskij starter på en meget smuk og raffineret måde. Kameraet glider hen over golde og øde, men smukke snedækkede sibiriske landskaber.

»Jeg kunne lide oliebranchen på grund af dens skala,« siger hovedpersonens stemme:

»De store åbne vidder, man arbejder på.«

Så brydes landskabet af noget af det mest russiske, man kan forestille sig. Et oliefelts metalskelet og den insisterende flamme, som blæser op derfra. Lidt efter siger Khodorkovskij:

»Hele mit liv har jeg været interesseret i ting, der eksploderer.«

Oliefeltet – der frigør gas, som har været lukket inde i undergrundens høje tryk i millioner af år, og brænder det af med en aggressiv stikflamme – ser jeg som et billede på den ukontrollerede kapitalisme, der blev udløst, da Sovjetunionen kollapsede, og Rusland skulle have et frit marked og demokrati.

Og Gibney tegner et portræt af Khodorkovskij som den eksplosive opportunist, der satte en kædereaktion i gang, da han som oligark i 90’ernes wild west-kapitalisme satte sig på landets olie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Mette Poulsen
Oluf Husted og Mette Poulsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

At blande økonomisk og politisk i flydelse sammen er en meget farlig cocktail. Og udemokratisk. Om man gør det i Rusland eller fra London går vel ud på ét?