Læsetid: 5 min.

H.P. Lovecrafts forfatterskab er ét langt studie i rædsel og vanvid

H.P. Lovecraft har fået en sen og overvældende anerkendelse for et forfatterskab, der først var usynligt, siden marginaliseret og nu i disse år massivt til stede som inspiration for tv-serier, film og litteratur. Hans komplette fiktionsværk er nu blevet oversat til dansk
H.P. Lovecraft har fået en sen og overvældende anerkendelse for et forfatterskab, der først var usynligt, siden marginaliseret og nu i disse år massivt til stede som inspiration for tv-serier, film og litteratur. Hans komplette fiktionsværk er nu blevet oversat til dansk

Illustration: Sara Houmann Mortensen

6. marts 2020

»Menneskets ældste og stærkeste følelse er frygt,« lyder den ofte citerede åbningslinje i H.P. Lovecrafts programmatiske essay om gysergenren, »og den ældste og stærkeste form for frygt er frygten for det ukendte.« Han om nogen burde vide det, for forfatterskabet er ét langt studie i rædsel og vanvid og i menneskehedens ubetydelige rolle i universet, og det har inspireret så vidt forskellige forfattere som Jorge Luis Borges, Stephen King og Michel Houellebecq.

Få forfattere har ført så omflakkende en tilværelse som amerikanske H.P. Lovecraft. Ikke i geografisk forstand, for han blev født i Providence i New England i 1890 og døde sammesteds i 1937, og bortset fra et kortvarigt ophold i New York i forbindelse med et lige så kortvarigt ægteskab rykkede han sig ikke ud af stedet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
Johnny Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu