Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Informations podcastpanel kan næsten ikke holde ud at høre mere om corona

Hver uge anmelder Informations faste læserpanel en ny aktualitetspodcast. I denne uge ’Du lytter til Politiken’, som retteligt burde omdøbes til ’Du lytter til corona’. Politiken har nemlig valgt udelukkende at bringe coronarelaterede historier ud til lytterne – og det bliver næsten for meget af det onde, lyder dommen
Hver uge anmelder Informations faste læserpanel en ny aktualitetspodcast. I denne uge ’Du lytter til Politiken’, som retteligt burde omdøbes til ’Du lytter til corona’. Politiken har nemlig valgt udelukkende at bringe coronarelaterede historier ud til lytterne – og det bliver næsten for meget af det onde, lyder dommen

Sofie Holm Larsen

Kultur
27. marts 2020

Politikens aktualitetspodcast ’Du lytter til Politiken’ giver hver dag indblik i én aktuel nyhedshistorie af 20 minutters varighed. I denne tid er podcasten helliget coronakrisen og udkommer undtagelsesvist to gange om dagen og er gratis for alle. Værter: Gudrun Marie Schmidt og Bo Søndergaard

»Hvis jeg selv kunne have valgt, havde jeg nok fundet noget andet«

Ulla Jensen er 71 år, pensioneret folkeskolelærer og bor i Aalborg

»Jeg har hørt rigtig meget om corona i den her uge. Og selvfølgelig er det megaaktuelt og alt det dér, men man kan også få nok. Og jeg synes måske ikke, at Du lytter til Politikens dækning er så forskellig fra det, de andre medier laver.«

»Det er ikke, fordi programmerne ikke er vedkommende. Det her vedkommer jo os alle sammen. Til at begynde med troede vi kun, det var os gamle, der var i risikozonen, men det er åbenbart også børn og unge og folk, der er helt fit, der bliver ramt. Men indimellem trænger man altså bare til at høre noget andet. For vi har jo også fjernsynet kørende, hver gang der er et nyt pressemøde, og aviserne er også fulde af coronanyheder.

Så jeg har mest lyttet til podcasten, fordi jeg skulle og er et pligtopfyldende menneske. Hvis jeg selv kunne have valgt, havde jeg nok fundet noget andet. Vi er jo alle lidt skræmt af det her, så det kan være meget rart med et åndehul en gang imellem. Men det er lidt svært at finde i øjeblikket.«

»Det, jeg synes var mest spændende at lytte til i ugens løb, var det afsnit, der handlede om USA, og hvorvidt de er klar til coronakrisen (16. marts, red.). I nyhederne har Trump jo tidligere stået og fornægtet, at corona skulle være et problem. Det vidste jeg allerede. Men jeg følte, at jeg kom lidt dybere ned i emnet her i podcasten.«

»Men helt overordnet set tror jeg, det er en udfordring for sådan en podcast at komme med noget væsentligt nyt, som både går mere i dybden og har flere perspektiver, når nu alle andre medier beskæftiger sig med det samme.«

»’Du lytter til Politiken’ er ikke et fyrtårn, der lyser op i den øvrige coronadækning«

Martin Zoffmann er 41 år, kommunikationschef i Rambøll og bosat i Kgs. Lyngby

»Du lytter til Politiken er normalt et podcastformat, jeg godt kan lide, og som jeg også plejer at lytte til, fordi det tilfredsstiller mange af de behov, jeg har for fordybelse og perspektiv. Men lige præcis i krisetider kommer flow-tv og internetnyheder til sin ret, synes jeg. Livetransmitterede pressemøder, nye tal og konstante opdateringer er jo det, man har brug for.« 

»Desuden fylder baggrundshistorier allerede meget i det almindelige mediebillede, hvor snart sagt enhver mulig vinkel bliver dækket, og det gør det svært for en aktualitetspodcast som Du lytter til Politiken at komme bag om nyhedsstrømmen og levere alternative vinkler på daglig basis. For sandheden er jo, at det har Politiken hverken tid, mandskab eller ressourcer til. Og så hjælper det ikke på det, at de ovenikøbet vil udgive hele to afsnit om dagen.«

»Jeg kan ellers umiddelbart godt lide deres podcastformat. Man får indtryk af, at Politiken er et hus med en masse vidende og engagerede journalister, som værten hver dag lige trækker til side for at tømme hovedet for lytternes skyld, nu de alligevel sidder og skriver på deres artikler. Jeg kan også godt lide, at podcasten – til forskel fra DR’s Genstart – undlader at bringe anekdotiske fortællinger om journalisternes egen metode og proces og i stedet zoomer helt ind på genstandsfeltet. Det er godt.«

»Men lige nu synes jeg ikke, at Du lytter til Politiken er et fyrtårn, der lyser op midt i den øvrige coronadækning. Og jeg har svært ved at få øje på et incitament til at sætte dem i ørerne. Især når de insisterer på hele to daglige opdateringer, som bare gør, at podcasten er mindre gennemarbejdet end normalt – og alligevel uddateret, fordi udviklingen går så stærkt.

Så jeg synes lidt, at man er gået i en fælde her. Og hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg nok foretrukket, at man i stedet havde lavet en kontrakt med lytterne om, at podcasten i den her tid var reserveret til andre historier end corona – eller i hvert fald til mere evigaktuelle emner, som så måske kunne være afledt af coronakrisen, men som ikke forsøgte at opdatere os på den time for time.«

»Når jeg snakker med folk i øjeblikket, ved jeg pludselig en hel masse om corona«

Julie Søholm er 27 år, medicinstuderende og bor på Egmontkollegiet i København

»Det bliver selvfølgelig hurtigt lidt ensformigt, når hvert afsnit handler om det samme emne. Men det gode er, at podcasten ikke kun tager fat på, hvad der sker i Danmark, men også har blik for udviklingen i Italien og USA og Kina og på, hvordan mønstret har været dér. I de øvrige nyheder synes jeg meget, det handler om, hvordan det ser ud i Danmark lige nu. Hvorfor går alle de unge stadig tur i Fælledparken og den slags. Så jeg synes faktisk, at podcasten går mere i dybden.«

»I afsnittet, der handlede om udviklingen i Kina (19. marts, red.), talte de med en journalist, der er udstationeret i Shanghai, og som blandt andet kunne fortælle, hvilke strategier den kinesiske regering bruger. For eksempel må man ikke gå på restaurant i Kina, før man har fået taget sin temperatur.

Men som journalisten forklarede, er det også nemmere at gribe den her slags an i Kina, fordi befolkningen gør, hvad der bliver sagt – hvorimod det i Danmark godt kan være lidt sværere for myndighederne at få folk til at rette ind. Det synes jeg egentlig var en meget spændende måde at se det på – at udviklingen er forskellig fra land til land, fordi vores samfund også er forskellige.«

»Jeg ved ikke, om jeg kommer til at lytte til Du lytter til Politiken fremover. Det er svært at bedømme, nu hvor den er gratis og kun handler om corona. Men jeg kan godt lide, at afsnittene former sig som små historier, hvor journalisten fortæller inden for en ramme uden at blive afbrudt for meget af intervieweren. Det er med til at fange min opmærksomhed. Så når jeg snakker med folk i øjeblikket, ved jeg pludselig en hel masse om corona. Hvis nogen for eksempel spørger: ’Gad vide, hvordan det egentlig går med epidemien i Kina?’ Så kan jeg sige: ’Jamen, jeg har lige hørt i Politiken, at de nu gør sådan her …’ Og det er jo meget godt.«

Serie

Informations podcastpanel

Midt i en coronatid er der mere end nogensinde brug for perspektiv og overblik, og netop dét tilbyder de mange daglige aktualitetspodcasts, som for tiden dukker op herhjemme. Over de kommende uger anmelder vi en række af de mest populære med hjælp fra et eksternt anmelderpanel af tilfældige lyttere med hvert deres udgangspunkt. Informations podcastpanel består af: Julie Søholm på 27, der er medicinstuderende. Martin Zoffmann på 41, der er kommunikationschef i Rambøll. Og Ulla Jensen på 71, der er pensioneret folkeskolelærer

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her