Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Linda Boström Knausgård er lige så afmægtig som Amalie Skrams Else Kant

Man læser og læser, og man lider, bliver rasende og rystet, når man læser Amalie Skram og Linda Boström Knausgårds bøger om psykiatriske indlæggelser
Kultur
13. marts 2020

Amalie Skrams to romaner fra 1895 om henholdsvis Kommunehospitalets 6. afdeling og Sct. Hans: Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen er stadig oprørende læsning over 100 år efter. De udkom i de kvindepolitiske 1970’ere på det norske forlag Pax, og de er da også, blandt meget andet, et rasende, feministisk opgør med patriarkatet.

Nu har Gyldendal genudgivet dem, og man bliver faktisk ikke mindre oprørt i dag. Romanerne er Amalie Skrams selvbiografiske fremstilling af hendes indlæggelse under professor Knud Pontoppidan, Henrik Pontoppidans bror, og den efterfølgende tvangsindlæggelse på Sct. Hans.

’Professor Hieronimus’ og ’På Sct. Jørgen’ med efterord af Karen Fastrup. Amalie Skram. Gyldendal. 400 sider. 200 kroner

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her