Læsetid: 6 min.

Nyd Vibeke Grønfeldts fænomenalt præcise skrift linje for linje

Vibeke Grønfeldt lader i ny æstetisk overbevisende roman sin fortæller Elvira Brink aflægge livsregnskab
Vibeke Grønfeldt har utvivlsomt moret sig, mens hun holdt romanens fortæller, Elvira, ud i arms længde og tillod hende at lade galden flyde frit.

Vibeke Grønfeldt har utvivlsomt moret sig, mens hun holdt romanens fortæller, Elvira, ud i arms længde og tillod hende at lade galden flyde frit.

Martin Lehmann

27. marts 2020

Hvornår forandrede verden sig? Var det, da vi rejste os op på bagbenene og kiggede lige frem og fik øje på døden og begyndte at tænke på den og ofte se den luske omkring i skyggen? Var det, da vi kom i skole og opdagede, at verden var fuld af børn, der alle sammen havde mad med hjemmefra, og som kunne løbe og hoppe og hviske og råbe og synge? Var det, da vi lærte de første bogstaver, eller da de blev til ord? Eller da vi hver især mærkede, hvem vi kunne lide og ikke lide, uden at vide hvorfor?

Sådan som vi her, indledningsvis, har spurgt, kan man lære at spørge, når man læser Vibeke Grønfeldt. For hun insisterer altid på at skrive om noget væsentligt, og hendes skrivemåde kendetegnes dels ved poetisk prægnans, dels ved et vidunderligt kynisk klarsyn, som får én til selv at tænke på noget vigtigt og tilmed, i heldigste fald, måske turde formulere det smukt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Hanne Utoft
  • Ejvind Larsen
  • Lene Jørgensen
Katrine Damm, Hanne Utoft, Ejvind Larsen og Lene Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alt, alt for lang tid siden, jeg har fået læst Vibeke Grønfeldt - husker specielt 'Det fantastiske barn'.

Det fantastiske barn er en lærerig tour de force udi bl.a. teknologiens indvortes konsekvenser for menneskelivet - tak for påmindelsen, Katrine. Hvis du kan lide Grønfelt, så læs Hultberg, hvis du ikke allerede har gjort det. Især 'Requiem' er strålende; et hovedværk i dansk litteratur.