Læsetid: 6 min.

Reality-tv har altid vidst, at det er hårdt at være alene – og hårdt at hænge på hinanden

To realityprogrammer på DR skildrer for tiden to vidt forskellige menneskelige udfordringer: At være alene med sig selv og at hænge på de samme mennesker hele tiden. Både i ’Alene i vildmarken’ og i ’Alphaeksperimentet’ bliver deltagerne langsomt skøre. Ingen har sagt, det skulle være let
I ’Alphaeksperimentet’ slås deltagerne om pladserne i det sociale hierarki i en villa et sted i København. Det fyger med sætninger som »jeg magter det minus«, og programmet leverer ingen bud på, hvordan det bedst lader sig gøre at leve tæt sammen i fred og fordragelighed.

I ’Alphaeksperimentet’ slås deltagerne om pladserne i det sociale hierarki i en villa et sted i København. Det fyger med sætninger som »jeg magter det minus«, og programmet leverer ingen bud på, hvordan det bedst lader sig gøre at leve tæt sammen i fred og fordragelighed.

Fra DR

21. marts 2020

Ingen genre på tv er så optaget af, hvad der sker, når man sætter neurotiske flokdyr under pres, som reality-tv.

Hvis man udelukker personbårne reportageprogrammer som De unge mødre og Familien på Bryggen fra sin realitydefinition, står man tilbage med en uendelig række af sociale eksperimenter, hvor mennesker får begrænset deres bevægelsesfrihed og berøringsflade pludseligt og markant. De rammer og rutiner, realitydeltagerne har bygget deres hverdag op om, bortfalder fra den ene dag til den anden. Og så står de der på en ø, en gård, et mexicansk luksushotel eller i en fremmed persons toværelseslejlighed og stritter med hver deres væremåde. 

I mange realityprogrammer er de daglige gøremål blevet skiftet ud med uvante arbejdsopgaver, ligesom der kan være et mere eller mindre formaliseret spil, der skal spilles, hvis man ikke vil beskyldes for bare at være på badeferie. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Ville have forsvoret, at disse eksperimenter/serier skulle kunne interessere mig, men Corona-situationen gør dem vel relevante!

Disse 'eksperimenter' er intet andet end populærpsykologisk bliblablu; de har ingen videnskabelig værdi og er funderet på mediers profitliderlighed. Utroligt at Information kan levere en så dubiøs artikel.

Alexander Moesgaard, Christel Gruner-Olesen og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er interessant, hvordan mennesker reagerer på sig selv og hinanden under et kamera.
Altså, hvis man ikke kender nogle mennesker, man kan observere ude i virkeligheden eller er så ung, at man ikke ved, at mennesker reagerer på at blive overvåget.

Det er mindst lige så interessant at forestille sig, hvordan mennesker ville reagere, hvis de ikke var overvågede.