Læsetid: 5 min.

Thomas Pikettys nye bog ’Kapital og ideologi’ er pligtlæsning for socialdemokrater

Piketty er en fremragende dokumentarist og analytiker af, hvorfor den socialdemokratiske samfundsmodel nok er historiens mest vellykkede og sympatiske, men også hvorfor den hverken er fuldkommen eller fuldendt
I Thomas Pikettys nye kæmpeværk ’Kapital og Ideologi’ påviser han, at alle fortidens forbrydelser som slaveri, livegenskab, koloniudbytning, monopoldannelser og ulige retsforhold har cementeret en meget stor del af de uligheder i ejendomsret, der i nutidens verden er beskyttet lige så stærkt som de grundlæggende menneskerettigheder.

I Thomas Pikettys nye kæmpeværk ’Kapital og Ideologi’ påviser han, at alle fortidens forbrydelser som slaveri, livegenskab, koloniudbytning, monopoldannelser og ulige retsforhold har cementeret en meget stor del af de uligheder i ejendomsret, der i nutidens verden er beskyttet lige så stærkt som de grundlæggende menneskerettigheder.

Joel Saget

10. marts 2020

Den franske samfundsforsker Thomas Piketty er ikke marxist. Han er en fremragende dokumentarist og analytiker af, hvorfor den socialdemokratiske samfundsmodel nok er historiens mest vellykkede og sympatiske, men også hvorfor den hverken er fuldkommen eller fuldendt. Modellen har desuden været under pres gennem de seneste årtier.

S-partierne har lidt store tilbageslag i forhold til nye nationalistiske partier, der spiller på fremmedfrygten. Men stigende ulighed og social utryghed er måske en dybereliggende årsag til vælgeroprøret.

Derfor bør Pikettys ny kæmpeværk Kapital og Ideologi være pligtlæsning for socialdemokrater.

Jeg læste de 1035 sider i ét stræk og blev uhyre fascineret af forfatterens overblik over historiens lange linjer og hans solide statistiske dokumentation af, hvordan uligheden verden over er eksploderet i løbet af de seneste 40 år. Bogen er en grundig fremstilling af både de fælles globale træk og de regionale forskelle.

De første mange sider i bogen er en forrygende gennemgang af verdenshistorien med de ideologier, der gennem århundrederne har været udtænkt for at legitimere ulighed i indkomst, formue og magt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Michael Larsen
 • lars søgaard-jensen
 • Morten Hjerl-Hansen
 • Viggo Okholm
 • Ib Jørgensen
 • Henrik Leffers
 • Bjarne Jørgensen
 • Torben Ethelfeld
 • Ejvind Larsen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Torben K L Jensen
 • Ib Gram-Jensen
 • Chris Ru Brix
 • Steen K Petersen
 • Palle Pendul
 • Stig Bøg
Michael Larsen, lars søgaard-jensen, Morten Hjerl-Hansen, Viggo Okholm, Ib Jørgensen, Henrik Leffers, Bjarne Jørgensen, Torben Ethelfeld, Ejvind Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Ib Gram-Jensen, Chris Ru Brix, Steen K Petersen, Palle Pendul og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Ville Reagan og Thatcher (som nu Trump) være kommet til magten med et valgsystem som fx det danske?
Ok, de fik, og deres efterkommere får mange stemmer, og det er i og for sig bekymrende nok...
Pligtlæsning? Måske et forbud ville skaffe flere interesserede læsere? Desværre.

jens christian jacobsen

Jeg har ikke læst Pikettys bog Capital and Ideology, men det er interessant at læse Lykketofts anmeldelse i lyset af Paul Krugmans ditto i NYT i dag. Lykketoft hævder at Piketty mener at vi bør fokusere på 'et opgør' med uligheden i samfundet. Krugman er langt mere usikker på, hvad Piketty egentlig mener. Han nævner nogle faktorer, der kan have opmuntret til politisk passivitet overfor de superrige og den eksplosivt voksende ulighed. Det er fx ødelæggelsen af fagforeningerne som Thatcher igangsatte, centrum-venstres optagethed af elitære identitetsspørgsmål og svigt af arbejderklassens interesser men fremfor alt ligegyldighed over for og uvidenhed med levevilkår i andre lag end det, man selv tilhører.
Krugman mener at Trump har forstået noget basalt som demokraterne ikke har forstået nemlig at økonomi skal gå hånd i hånd med ideologi. Brød og skuespil. Men som han slutter sin anmeldelse: In the end, I’m not even sure what the book’s message is. That can’t be a good thing.

Thorkel Hyllested

Pierre Proudhon (1809 - 65) sagde det helt klart: " privatejendom er tyveri."
Jeg glæder mig til at læse Pikkety. Tak for en god anmeldelse.

Hanne Ribens, Erik Winberg, Mikkel Zess og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Tak til Information for at udgive denne meget vigtige bog, en bog der vil være med til at pille tøjet af kapitalismen, stykke for stykke, for til sidst, vi som beskuer og læser kan se, hvordan vi kan bringe os allesammens , frem mod bedre livsvilkår og mere retfærdig lighed.

Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Ib Jørgensen

Al kritik af kapitalismen skal være velkommen, uanset hvor mangelfuld den er. Fordi den tendentielt holder farvandene åbne for erkendelsen af det helt basale problem: at kapitalisme betyder en afmægtiggørelse af det enkelte menneske, forstået som afmagt overfor formningen af egen tilværelse. Dette gælder i stigende grad også de såkaldte 'ejere', som ikke er herrer over konsekvenserne af deres virksomhed.

Steen K Petersen, lars søgaard-jensen, Olav Bo Hessellund, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Hanne Ribens, Erik Winberg, Christian Mondrup, Mikkel Zess og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Liselotte Paulsen

Læs interwievet i bogtillægget fra i fredags! Knaldgodt!!

Steen K Petersen, lars søgaard-jensen, Anders Reinholdt, Peter Ahlmann-Petersen, Pia Nielsen, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Herremandens straffrie afstraffelse af undersåtter er direkte overført i vore dages straffesystem: økonomisk tyveri straffes lempeligere end "at slå et menneske til lire-kasse-mand", så, jo kapitalismen har stadig godt fat i den lange ende! Socialdemokratiet og den øvrige venstrefløj har ikke kunnet forklare arbejder-klassen, at fordi man har "villa-vovse-volvo" er de stadig ikke er kapitalister! Derfor sagde Thomas Nielsen de forløsende ord: fagbevægelsen har sejret ad h....
. til! Så Piketty har en pointe.

Thomas Tanghus

Pudsig, så sympatiske gamle socialdemokrater begynder at lyde, når de ikke længere har magt. Jeg erindrer ikke finansminister Lykketoft som værende på de svages side.

jens christian jacobsen, Erik Winberg, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Ernø og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Jens Christian Jacobsen

Jeg har kun læst uddrag af Pikettys nye bog. Men jeg har læst stribevis af anmeldelser af den – også Krugmans i NYT. Jeg har ikke stødt på andre anmeldere, der har haft problemer med at forstå ” what the book’s message is.”. Krugmans bemærkninger undrer mig derfor.

Steen K Petersen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Henrik Plaschke
Jeg tror kort fortalt, at Krugman mener at Piketty er for lidt økonom og for meget ideolog. Derudover kritiserer han Piketty for at fylde bogen med en række enkelttilfælde fra historien i stedet for at argumentere for sine pointer. Så Krugman er som økonom uenig i, at økonomien nedtones hos Piketty og så kritiserer han Pikettys 'metode.' Sådan cirka tror jeg...

Henrik Plaschke

Jens Christian Jacobsen

Det skal Krugman jo have lov til at mene, men det svarer ikke særlig godt til en række anmeldelser, jeg har læst og forekommer mig derfor ikke umiddelbart overbevisende. Men da jeg ikke har læst den nye bog i sin helhed, vil jeg naturligvis ikke lægge mig fast på en endelig bedømmelse.